'De Eredivisie moddert door met de gemankeerde play-offs'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Tom Knipping over het doorzetten van de play-offs, en waarom niemand daar blij mee is. 

'De Eredivisie moddert door met de gemankeerde play-offs'
© Pro Shots

Onlangs maakte de KNVB het competitieschema voor het volgende seizoen bekend. Er zal niet zoals deze jaargang midden in de zomervakantie worden afgetrapt, maar pas twee weken later. Tot zover het goede nieuws. Verder is het schema een afspiegeling van de besluiteloosheid bij de Eredivisie CV.

Nadat clubs het niet eens hadden kunnen worden over een nieuwe opzet met play-offs om het kampioenschap, blijft de Eredivisie wél doormodderen met de play-offs om de laatste Europa League-voorrondeplaats. Al elf edities lang een anticlimax waarvoor het publiek niet warmloopt.

Dat zal niet meer gaan veranderen. Het aantal toeschouwers is sinds de invoering in 2009 niet gegroeid en de stadions zijn jaar in jaar uit slechter bezet dan in de reguliere competitie. 'In heel de wereld liggen ze in slaapzakken voor de deur, maar wij hebben de enige play-offs die niet aantrekkelijk genoeg zijn om de kaarten voor de eerste ronde te verkopen', constateerde AZ-directeur Robert Eenhoorn al eens.

Hij kreeg afgelopen mei bijval van Dick Advocaat en Willem Janssen, die met FC Utrecht net de finale hadden gewonnen, maar desondanks de play-offs liever zagen verdwijnen. Sportief heeft het de Eredivisie niets gebracht. Van de elf winnaars haalde er maar eentje de groepsfase van de Europa League: FC Utrecht in 2010.

Acht van de elf keer won niet de club die het hoogst op de ranglijst was geëindigd. De winnaar moet na een kortere vakantie dan de rest steeds als eerste weer presteren in de Europese voorronde. FOX, eigenaar van de uitzendrechten, lijkt als enige voordeel te hebben van de extra wedstrijden, hoewel de Europa Leaguerechtenhouder ook gebaat zou zijn bij de sterkste Nederlandse ploegen in Europa.

Kortom: fans zijn matig geïnteresseerd, spelers zien het niet als prijs, commercieel valt het tegen en vanuit sportief oogpunt zijn er geen goede argumenten om er op deze wijze mee door te gaan. Als de Eredivisie CV desondanks zo overtuigd is van dit model, voer dan ook échte play-offs in om de hoofdprijzen. Alle tijd om iets beters te verzinnen, denk je na elke nachtkaarsapotheose in mei. Totdat de KNVB het competitieschema presenteert en blijkt dat de Eredivisie er ijzerenheinig mee doorgaat. Wie wordt daarmee een plezier gedaan?

Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.