De elf smaakmakers van de Bundesliga

Reacties

Bayern München boekte vrijdag bij de herstart van de Bundesliga een 1-3 overwinning op bezoek bij Bayer Leverkusen. VI's Lentin Goodijk blikt nog één keer terug op het eerste helft van het seizoen en stelt een elftal van uitblinkers samen.

De elf smaakmakers van de Bundesliga

Doelman: Jirí Pavlenka

Werder Bremen kende een abominabele seizoenstart en boekte pas op 19 november zijn eerste competitieoverwinning. Trainer Alexander Nouri werd op straat gezet en sinds zijn ontslag ging het iets beter, maar dat de Bundesliga-kampioen van 2004 nog boven de directe degradatieplaatsen staat is eigenlijk maar aan één man te danken: Jirí Pavlenka. De 25-jarige Tsjech houdt zijn elftal week in week uit op de been. Pavlenka verrichtte van alle Bundesliga-keepers de meeste reddingen en heeft het hoogste reddingspercentage. Dankzij de Tsjech, die in de zomer overkwam van Slavia Praag, heeft Werder slechts twintig tegendoelpunten, alleen Bayern München en Eintracht Frankfurt doen het wat dat betreft beter.

Rechtsback: Joshua Kimmich

Bayern nam afgelopen zomer met pijn in het hart afscheid van clubicoon Philipp Lahm, maar Joshua Kimmich toont zich een waardige opvolger. De nog altijd maar 22-jarige Kimmich is inmiddels een dragende kracht bij Bayern én het Duitse nationale elftal. Dankzij zijn uitzonderlijke voetbalintelligentie is hij immer aanspeelbaar en kiest hij in balbezit altijd voor de beste oplossing. Aanvallend is hij waardevol met zes assists, in dat klassement moet hij slechts één speler voor zich houden, verdedigend blinkt hij uit met zijn coaching en positionering. Er is geen rechtsback in de Bundesliga die ook maar in de buurt komt van het niveau van Kimmich.

Centrale verdediger: Benjamin Pavard

Benjamin Pavard is niets minder dan een revelatie bij VfB Stuttgart. De slechts 21-jarige Fransman kwam in de zomer van 2016 over van Lille en maakte vorig seizoen al indruk in de Tweede Bundesliga als multifunctionele verdediger. Ook op het hoogste niveau houdt hij zich schijnbaar moeiteloos staande, of het nu als rechtsback, middenvelder of centrumverdediger is. In november maakte hij zelfs al zijn debuut in het Franse nationale elftal. Het is wachten tot een grotere club de talentvolle Fransman wegplukt bij Stuttgart.

Centrale verdediger: Salif Sané

De 27-jarige Senegalees is de rots in de branding van Hannover 96. De promovendus begon stormachtig in de Bundesliga, daarna ging de storm iets liggen, maar Salif Sané bleef imponeren. Met zijn 1.96 meter en brede schouders heeft hij het postuur van een echte verdediger en hij wint dan ook met afstand de meeste kopduels van alle spelers in de Bundesliga.

 

Linksback: Philipp Max

FC Augsburg presteert verrassend goed dit seizoen en één van de absolute uitblinkers is de linksback: Philipp Max. De 24-jarige Duitser is met negen beslissende passes de assistkoning van de Bundesliga. Hij heeft een uitstekende voorzet, is razendsnel en staat verdedigend zijn mannetje. Dat is ook in het buitenland opgevallen: onder meer Manchester City, Manchester United en Chelsea dingen naar zijn handtekening. Augsburg kan de hoofdprijs vragen: de verbintenis van Max loopt door tot medio 2022.

Rechtsbuiten: Marcel Sabitzer

In het kielzog van absolute sterspelers Naby Keïta en Timo Werner ontpopt Marcel Sabitzer zich dit seizoen steeds meer tot uitblinker bij RB Leipzig. Zowel in de pressing als in het aanvalsspel van de nummer vijf van de Bundesliga is Sabitzer cruciaal. Als de 23-jarige Oostenrijker ook nog werkt aan zijn efficiëntie, zal hij ook bij het grote publiek gewaardeerd worden.

Centrale middenvelder: Amine Harit

Schalke 04 betaalde in de zomer acht miljoen euro aan Nantes voor Amine Harit en de afgelopen maanden werd duidelijk waarom. Trainer Domenico Tedesco verkiest kwaliteit boven leeftijd en Harit profiteert daar optimaal van. Het oogappeltje van de Italiaan floreert als offensieve middenvelder in het 3-5-2-systeem van Schalke en zou komende zomer op het WK in Rusland wel eens serieuze concurrentie kunnen vormen voor Hakim Ziyech op het Marokkaanse middenveld.

Centrale middenvelder: Denis Zakaria

Na een dramatisch 2016/17 pakt Borussia Mönchengladbach dit seizoen de draad weer op in de Bundesliga. Dat gebeurt mede dankzij Denis Zakaria, die zich een jaar na het vertrek van Granit Xhaka de juiste opvolger toont. Met zijn postuur en lengte van 1.91 meter doet hij in eerste instantie denken aan Victor Wanyama, maar Zakaria is ook zeer vaardig aan de bal. Als een echte controleur verdeelt hij het spel van Gladbach en het Zwitserse nationale elftal.

Linksbuiten: Leon Bailey

Ajax wilde hem in de zomer van 2016 dolgraag halen, maar Leon Bailey koos uiteindelijk voor Bayer Leverkusen. Die Werkself zullen nog wel eens hun handen dichtknijpen om die keuze. Met zes goals en vier assists in zijn eerste tien basisoptredens is Bailey dé ster van Leverkusen en het is de vraag hoe lang hij nog West-Duitsland speelt. Scouts van Arsenal, Chelsea, Barcelona en meer clubs zien hem wekelijks uitblinken met zijn snelheid en scorend vermogen. Bailey kan buitenlangs of binnendoor en passeert zijn directe tegenstander dankzij zijn explosiviteit kinderlijk eenvoudig.

Spits: Alfred Finnbogason

Tussen 2012 en 2014 schoot Alfred Finnbogason de Eredivisie aan flarden met 53 goals in 62 competitieduels. Na een omweg via Real Sociedad en Olympiakos heeft hij nu bij FC Augsburg zijn oude vorm hervonden. Mede dankzij twee hattricks is hij na Robert Lewandowski en Pierre-Emerick Aubameyang de meest scorende spits in de Bundesliga. Zijn elf treffers in zestien duels heeft de 28-jarige IJslander ook te danken aan zijn oude trainer Marco van Basten, met wie hij nog regelmatig contact heeft.

Spits: Robert Lewandowski

Je kunt nog zo je best doen om een gevarieerd elftal met niet te veel spelers van grote clubs samen te stellen, feit blijft dat je simpelweg niet om Robert Lewandowski heen kunt. De complete nummer negen is ook dit seizoen weer van ongekende klasse bij Bayer München. Of het nu met zijn hoofd, linkerbeen, rechterbeen, hak of met een omhaal is, het maakt de 29-jarige Pool niet uit: hij scoort. Vaak ook nog op de belangrijkste momenten en in de belangrijkste wedstrijden. Topscorer van de eerste seizoenshelft en fenomeen Lewandowski is de beste speler van de Bundesliga.

Bij het samenstellen van dit elftal is gekozen voor spelers die niet iedere dag in de spotlights staan - een uitzondering daargelaten. Het gaat hier dus niet om de beste spelers, anders hadden we net zo goed de basisopstelling van Bayern München kunnen neerzetten, maar om spelers die verrasten of hun club in de eerste seizoenshelft naar een hoger niveau tilden.

Wie verdient er volgens jou op zijn minst plaats op de reservebank bij dit elftal? Laat het weten in de comments!

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.