De duurste grabbelaar ter wereld: Kepa onder vuur bij Chelsea

Reacties

De prestaties van Kepa Arrizabalaga onder de lat bij Chelsea leiden tot steeds meer vraagtekens in Engeland. De Spaanse doelman ging afgelopen zaterdag niet helemaal vrijuit bij de winnende treffer van Newcastle United.

De duurste grabbelaar ter wereld: Kepa onder vuur bij Chelsea
© Pro Shots

In de allerlaatste minuut van het duel tussen Newcastle en Chelsea kopte Isaac Hayden de winnende treffer binnen uit een voorzet van Allan Saint-Maximin. De Engelsman kopte de bal min of meer recht op Kepa af, maar de 25-jarige doelman had geen antwoord op zijn inzet, waardoor Newcastle er met de drie punten vandoor ging.

'We verdedigden de voorzet niet goed en we hadden de bal weg moeten koppen, maar we hadden hem waarschijnlijk ook tegen moeten houden met Kepa. Het zat er gewoon niet in voor ons', aldus Lampard op zijn persconferentie.

Een duik in de cijfers leert dat het geen incident is. Kepa heeft van alle Premier League-doelmannen met meer dan tien duels dit seizoen met afstand het laagste reddingspercentage. Slechts 57 procent van de doelpogingen binnen de palen hield hij tegen.

Het is een groot contrast met bijvoorbeeld Alisson Becker, die op 86 procent staat, maar ook Sheffield United-doelman Dean Henderson. Hij kreeg meer schoten op doel te verwerken, maar liet elf doelpunten minder door. Ter vergelijking: ook in de Eredivisie zou Kepa met zijn reddingspercentage de hekkensluiter zijn.

Ook wat de expected goals betreft is Kepa de slechtste doelman van de Premier League. Chelsea incasseerde 7,79 doelpunt meer dan voorspeld. Vicente Guaita doet het in die ranglijst het best: hij voorkwam 6.28 doelpunten voor Crystal Palace. Het zijn al met al geen beste statistieken voor de duurste keeper ter wereld; in 2018 maakte hij voor tachtig miljoen euro de overstap van Athletic de Bilbao naar Chelsea.

Reddingspercentage 

Keeper Club %
Alisson Liverpool 86
Henderson Sheffield United 74
Guaita Crystal Palace 74
Schmeichel Leicester City 73
Dubravka Newcastle United 73
Ryan Brighton 73
Leno Arsenal 72
Gazzaniga Tottenham Hotspur 71
De Gea Manchester United 69
McCarthy Southampton 69
Ramsdale Bournemouth 69
Foster Watford 69
Ederson Manchester City 67
Krul Norwich 66
Heaton Aston Villa 66
Patricio Wolves 66
Pickford Everton 65
Pope Burnley 64
Kepa Chelsea 57
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.