De DiCaprio van Betis wil Sevilla weer groen-wit laten kleuren

Reacties

Bijna negentien jaar na zijn eerste Derbi Sevillano maakt Real Betis-icoon Joaquín Sánchez Rodríguez (38) zich op voor een nieuwe confrontatie met stadgenoot en aartsrivaal Sevilla, zondagavond om 21.00 uur. Een portret van een uitstekende voetballer, maar bovenal bijzonder mens.

De DiCaprio van Betis wil Sevilla weer groen-wit laten kleuren
© Pro Shots

Het is haast onvoorstelbaar, maar op 19 november 2000 speelde de negentienjarige Joaquín voor het eerst mee (1-3 verlies) tijdens de immer beladen stadsderby van Sevilla. Inmiddels zijn er ontelbaar veel dingen veranderd in de voetballerij, maar twee dingen zijn nog altijd hetzelfde. Wederom staan Sevilla en Betis tegenover elkaar en ook komende zondag is de inmiddels 38-jarige Joaquín van de partij. Er zijn namelijk een paar zekerheidjes: de bal is rond, een wedstrijd duurt negentig minuten, er is gedoe over de video-arbitrage én Joaquín blijft tot in de eeuwigheid voetballen. Het liefst tot het moment dat ze hem van het veld moeten dragen.

En dat mag bijzonder genoemd worden. Terwijl het voetbal veranderde, bleef Joaquín hetzelfde. Toen hij aan begin van deze eeuw voor het eerst mocht meetrainen bij de hoofdmacht van Betis, maakte de jonge hond indruk door de gretigheid én het plezier waarmee hij oefeningen afwerkte. Het leverde zijn vader meteen een belletje op. 'Gefeliciteerd, Aurelio, je zoon is vanaf nu officieel onderdeel van het eerste elftal van Betis. Ik krijg kippenvel als ik eraan terugdenk', vertelde Joaquín eens tegen Marca.

Bij aanvang van dit seizoen keek Joan Francesc Ferrer Sicilia - kortweg Rubi - zijn ogen uit, toen hij zijn eerste training leidde. Even knipperde de Betis-trainer met zijn ogen toen een van zijn spelers maar als de brandweer blééf gaan. Het was geen ambitieuze jeugdspeler, maar de routinier. 'Hij traint als een klein kind en wil geen enkele oefening missen. We moeten hem soms afremmen, want hoewel het soms lijkt of hij nog altijd 22 is, wordt hij binnenkort toch echt 38.'

Die bezetenheid van Joaquín legt hem geen windeieren, want hij is nog steeds zo fit als een hoentje. Tot afgelopen weekend verscheen hij zelfs bij iedere wedstrijd in La Liga aan de aftrap, het meest van alle spelers uit de selectie van Betis. Het treffen van Real Madrid (0-0) moest hij afgelopen weekend tot zijn eigen spijt noodgedwongen laten schieten. In zijn hoogtijdagen werd hij geregeld in verband gebracht met een transfer naar de Spaanse hoofdstad, maar tot een overgang kwam het nimmer. 'De toenmalige clubbaas deed daar destijds moeilijk over en ik wilde geen transfer forceren.'

Joaquín, 51-voudig international, hier aan de bal namens de Spaanse nationale ploeg.
© Pro Shots
Joaquín, 51-voudig international, hier aan de bal namens de Spaanse nationale ploeg.

En dus bleef een van Europa's beste aanvallende middenvelders uit de vroege jaren nul jarenlang trouw aan zijn jeugdliefde - iets dat het in het hedendaagse voetbal haast ondenkbaar is - tot hij in 2006 naar Valencia trok. Het was Joaquín's voorliefde voor Andalusië en Betis die hem in 2015 tot tranen roerden, toen een beoogde transfer van Fiorentina naar zijn thuisbasis dreigde af te ketsen. Niet de gebroken vingers die hij opliep na zijn woede afgereageerd te hebben op een stoel deden pijn, maar het idee nog langer in Florence te moeten vertoeven. 'Ik mis mijn familie, mijn stad en mijn club, Betis. Nu wil ik naar huis', vertelde de geëmotioneerde 51-voudig international toen. De veelbesproken terugkeer bij zijn jeugdliefde kwam er na veel gesteggel uiteindelijk wel.

Sinds 2015 is hij terug in Estadio Benito Villamarín en doet hij weer wat hij het allerliefste doet. Het publiek op de banken krijgen met fraaie individuele acties, maar tegelijkertijd altijd bezig zijn met het clubbelang van Betis. Het was mede daarom dat hij in 2017 een bijzondere geste deed naar de club die hem zoveel gebracht heeft, toen hij voor ruim een miljoen euro aandelen kocht in Betis. De technicus pur sang is ook een levensgenieter, dat bleek wel toen Betis begin 2018 een historische 3-5 overwinning boekte op rivaal Sevilla. 'Uitrusten? Vanavond rust er niemand uit. Iedereen die vóór vijf uur 's ochtends thuis is, krijgt een boete.'

Showbizzster
Als Joaquín ooit besluit te stoppen met voetballen ligt er mogelijk alweer een andere carrière in het verschiet, want niet alleen binnen de lijnen is hij een entertainer. Geliefd is hij ook buiten Sevilla wegens zijn charmes, vriendelijke voorkomen, maar bovendien kan hij bijzonder geestig uit de hoek komen. Niet voor niets omschreef voetbalcommentator Sierd de Vos hem ooit als 'de René van der Gijp van Spanje'. Ook in de kleedkamer van Betis geldt hij als gangmaker en neemt hij regelmatig ploeggenoten in de maling. De aanvaller heeft nooit onder stoelen of banken gestoken na zijn voetballoopbaan verder te willen gaan in het showbizzwereldje. Misschien als acteur, of comediant, zo liet Joaquín – wiens favoriete acteur Leonardi DiCaprio is – eens optekenen.

Grappenmaker Joaquín neemt een ploeggenoot in de maling bij Betis: 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor dat alles wacht eerst El Gran Derbi met Sevilla van aanstaande zondag. Vorig seizoen nog eiste Joaquín weer eens een hoofdrol op door zich vlak voor tijd tot matchwinner te kronen in het met 1-0 gewonnen duel. 'Dat gevoel wil ik weer ervaren, net als onze fans', aldus de 38-jarige aanvaller, een paar dagen voor het traditioneel mooie affiche. 'Dit zijn altijd bijzondere duels, de wedstrijden waarvoor je leeft als profvoetballer.'

Zijn ploeg kende geen goede start van het seizoen in La Liga en staat ondanks het aantrekken van onder anderen Nabil Fekir slechts op een vijftiende plaats. Het maakt dat de stadsgenoot als favoriet de wedstrijd ingaat. Sevilla staat momenteel vijfde op de ranglijst. Maar Joaquín weet als geen ander dat er bijzondere krachten loskomen als de aartsrivaal op bezoek komt. 'Ik weet niet hoeveel derby’s ik nog zal spelen, maar ik zal hem zoals altijd weer ingaan alsof het mijn laatste is', besloot hij vastberaden.

LaLiga

Stand LaLiga 2019/2020

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
11
Athletic de Bilbao
38
13
12
13
41-38
+3
51
12
Levante
38
14
7
17
47-53
-6
49
13
Real Valladolid
38
9
15
14
32-43
-11
42
14
Eibar
38
11
9
18
39-56
-17
42
15
Real Betis Sevilla
38
10
11
17
48-60
-12
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Za 9 nov. 2019

Zo 10 nov. 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Betis
Meer over Real Betis
Meer Sevilla
Meer over Sevilla
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Meer Joaquín
Meer over Joaquín
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.