De coëfficiënten-opmars van Nederland: ongekende cijfers sinds droomjaar Ajax

Reacties

Nederland is de laatste tijd bezig aan een opvallende opmars op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Na het passeren van België lijkt Rusland het volgende slachtoffer te worden. Het seizoen 2018/19 kan als keerpunt worden aangeduid.

De coëfficiënten-opmars van Nederland: ongekende cijfers sinds droomjaar Ajax
© Pro Shots

De Eredivisie-delegatie verkleinde de achterstand op de Russen deze week tot iets minder dan twee punten. Aangezien het Oost-Europese land wordt geteisterd door een exodus van clubs lijkt het een kwestie van tijd eer Nederland de zevende plaats bezet op de rangschikking op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld.

Het is bijna een ongekende weelde. Nog geen tweeëneenhalf jaar geleden stonden 'we' nog veertiende, onder landen als Zwitserland en Tsjechië. Destijds waren er twee statistieken waar Nederlanders liever niet naar keken: de dagelijkse fileberichten en de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Sinds medio 2018 heeft er echter een opvallende omslag plaatsgevonden. Pakken we alleen de resultaten vanaf dat moment erbij, dan staat Nederland keurig zevende. Een 'eeuwige' concurrent als Oostenrijk wordt op een straatlengte achterstand gezet.

In 2018/19 bereikte Ajax de halve finale van de Champions League, maar vielen de resultaten van de andere Nederlandse clubs - kort door de bocht - nog tegen. De afgelopen seizoenen wordt er echter ook over de breedte uitstekend gepresteerd. Tekenend is dat PSV voor het eerst sinds 2015/16 overwinterde en dat Feyenoord dit voor het eerst sinds 2014/15 voor elkaar kan krijgen. AZ staat al jaren te boek als een betrouwbare puntenpakker. Willem II werd dit seizoen dan wel razendsnel uitgeschakeld, maar minder snel dan FC Utrecht een seizoen eerder.

Een andere vaststelling: Nederland heeft nu al hetzelfde bereikt als in het vorige seizoen, toen Ajax en AZ strandden in de zestiende finales van de Europa League. Nu is zowel Ajax als PSV zeker van dit stadium, al hopen de Amsterdammers uiteraard te overwinteren op het hoogste niveau. Overwinteren met vier Nederlandse clubs, hetgeen in 2011/12 voor het laatst gebeurde, is ook nog mogelijk.

Best of the rest
Zo dingt Nederland nadrukkelijk mee naar de status van best of the rest op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De topzes is immers al jaren in marmer gebeiteld, hoewel Nederland dit seizoen wel beter presteert dan Frankrijk. Ook een plek bij de eerste zeven zou al heel bijzonder zijn: de laatste keer dat dit na een heel seizoen het geval was, was in de zomer van 2006.

Wil Nederland prestigieuzere tickets krijgen, dan moet het ook wel stijgen naar plek zes. Plaatsen zeven, acht en negen leiden tot één vast Champions League-ticket, één startbewijs voor de derde voorronde van het kampioenenbal, één ticket voor de play-offs in de Europa League en twee tickets voor de voorrondes van de Conference League, het nieuwe toernooi dat volgend seizoen voor het eerst wordt gehouden.

Voor plaats zes ziet het pakket er als volgt uit: twee vaste Champions League-tickets, één startbewijs voor de derde voorronde van het kampioenenbal, één vast Europa League-ticket en twee tickets voor de voorrondes van de Conference League.

UEFA-coëfficiëntenlijst sinds de zomer van 2018:

Land Coëfficiënt sinds 2018
1. Engeland 54,284
2. Spanje 49,856
3. Duitsland 44,570
4. Italië 37,998
5. Portugal 28,600
6. Frankrijk 27,832
7. Nederland 24,400
8. Schotland 22,750
9. België 20,800
10. Oostenrijk 17,700
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.