De Boer: van prijzenpakker bij Ajax tot 'slow starter' over de grens

Reacties

Frank de Boer hield de moed er zelf nog in na zijn derde nederlaag met Atlanta United in de Major League Soccer, maar de cijfers vallen niet te ontkennen. Sinds de 48-jarige oud-international aan de slag ging in het buitenland, presteerde hij lang meer zo goed als hij in Nederland bij Ajax deed. Over de grens is de trainer uitgegroeid tot slow starter

De Boer: van prijzenpakker bij Ajax tot 'slow starter' over de grens

Toen De Boer in 2016 na het mislopen van de landstitel op de laatste speeldag tegen De Graafschap besloot dat het na bijna zes jaar Ajax genoeg was geweest, kon hij bogen op een uitstekend moyenne van 2,23 punten per duel in de Eredivisie. Met slechts achttien nederlagen in 186 wedstrijden en 429 goals voor en 157 tegen legde hij de basis voor vier landstitels op rij (2011-2014) met de club die voor zijn komst al zes jaar wachtte op een kampioenschap.

Het verhaal is inmiddels bekend: De Boer heeft die nationale successen in het buitenland nooit een vervolg kunnen geven. Bij Internazionale kwam in 2016 na elf wedstrijden in de Serie A een einde aan zijn eerste avontuur over de grens. De teller was blijven steken op vier overwinningen, twee gelijke spelen en vijf nederlagen, waarvan vier in de laatste vijf duels. Het moyenne van 1,27 punt per Serie A-duel was zowel De Boer- als Inter-onwaardig.

De Boer kon na zijn ontslag bij Inter als verzachtende omstandigheid aanvoeren dat hij pas laat in de voorbereiding instapte na het plotselinge vertrek van Roberto Mancini. Een jaar later gold dat niet voor zijn tweede buitenlandse klus bij Crystal Palace. Dat was desondanks nog sneller voorbij, nadat de eerste vier wedstrijden in de Premier League allemaal uitmondden in een nederlaag. De doelcijfers waren ronduit pijnlijk: 0-7.

En dus was zijn dienstverband bij Crystal Palace al na enkele maanden weer ten einde. De Boer werd sindsdien regelmatig in verband gebracht met nieuwe klussen, maar stapte pas in toen Atlanta zich meldde. De Amerikaanse kampioen koos vooral vanwege zijn prestaties bij Ajax voor de Noord-Hollander en sprak ook het vertrouwen uit dat de nieuwe trainer de tijd kreeg om zijn ideeën tot uitwerking te brengen. Geduld is daarbij wel betracht.

De start van De Boer in de MLS is namelijk weinig overtuigend. De eerste vier wedstrijden leverden slechts twee punten op. Atlanta won tegelijkertijd weliswaar wel twee keer in de CONCACAF Champions League, maar werd desondanks uitschakeld door Monterrey. Een maand na die uitschakeling volgde dan toch de eerste zege in de MLS op New England Revolution (2-0). Aan die stijgende lijn kwam alweer een einde tegen FC Dallas (1-2).

De Boer zag desondanks genoeg aankopingspunten, maar zal er hard aan moeten trekken om het prestatieniveau uit zijn tijd bij Ajax aan te tikken. Met vijf punten in zes duels blijft zijn moyenne voorlopig steken op 0,83. Dat terwijl Atlanta vorig seizoen onder leiding van Gerardo Tata Martino gemiddeld nog 2,03 punten per wedstrijd pakte op de weg naar de eerste landstitel. Het prolongeren van dat succes is vooralsnog ver weg.

prestaties de boer in competitieverband

Club Duels Punten Gem. Doelsaldo
Ajax (2010-16) 186 414 2,23 429-157
Inter (2016/17) 11 14 1,27 13-14
Crystal Palace (2017/18) 4 0 0,00 0-7
Atlanta United (2019-) 6 5 0,83 5-8
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.