De Boer is eruit: dit is de EK-selectie van Oranje

Reacties

Terwijl OnsOranje nog bezig is met de bekendmaking van de EK-selectie heeft VI de 26 EK-gangers al. Ten opzichte van de voorselectie zijn Marco Bizot, Steven Bergwijn, Anwar El Ghazi, Hans Hateboer, Rick Karsdorp, Jeremiah St Juste, Kenny Tete en Tonny Vilhena afgevallen.

De Boer is eruit: dit is de EK-selectie van Oranje
© Pro Shots

Cody Gakpo, Jurriën Timber en Teun Koopmeiners zijn dus uitverkoren. Voor de PSV-aanvaller en de verdediger van Ajax (die begin dit seizoen nog uitkwam in de Keuken Kampioen Divisie) betekent dat een eerste invitatie. Gakpo nam eind maart evenals Koopmeiners met Jong Oranje nog deel aan de groepsfase van het EK Onder-21. Timber (19) miste die duels door een positieve coronatest. Het trio zat al niet in de definitieve selectie van Erwin van de Looi voor de eindronde van het jeugdtoernooi.

Wout Weghorst is een andere opvallende naam in het keurkorps. Medio maart viel de aanvaller van VfL Wolfsburg, afgelopen seizoen goed voor twintig goals in de Bundesliga, nog af voor de eerste duels in de WK-kwalificatie. De rentree van Weghorst in de groep gaat niet ten koste van Luuk de Jong, Oranjes breekijzer in de laatste jaren.

Met zijn 38 jaar is Maarten Stekelenburg de routinier in het keurkorps. De Ajax-doelman is de enige speler in de selectie die al eens in actie kwam op een Europese eindronde.

Twee weken geleden werd al bekend dat Virgil van Dijk het EK moet missen door zijn in oktober gelopen knieblessure. Daley Blind liep eind maart in het WK-kwalificatieduel met Gibraltar een blessure op, maar zit wél in het keurkorps. Hateboer viel af vanwege een blessure.

Programma
Voor Oranje begint het EK op 13 juni met een wedstrijd tegen Oekraïne (aftrap 21.00 uur). Daarna wachten nog groepsduels met Oostenrijk (17 juni, 21.00 uur) en Noord-Macedonië (21 juni, 18.00 uur). De toptwee van elke groep alsmede de beste vier nummers drie kwalificeren zich voor de achtste finale. Oranje speelt al zijn groepsduels in de Johan Cruijff Arena.

In de aanloop naar het EK oefent Nederland nog tegen Schotland (volgende week woensdag, tijdens het trainingskamp in Portugal) en Georgië (zondag 6 juni in Enschede).

Vervolg
Met de bekendmaking van de definitieve EK-selectie zit het eerste deel van de voorbereiding erop. Vrijdag verzamelen de spelers zich in Zeist, waar in de namiddag wordt getraind. Zaterdag is er ook nog een oefensessie op de KNVB Campus, waarna later op de dag de reis wordt ondernomen naar Portugal voor het trainingskamp.

Voor Oranje wordt het de tiende EK-deelname, na 1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 en 2012.

De 26 EK-gangers:

Doel: Jasper Cillessen (Valencia), Tim Krul (Norwich City), Maarten Stekelenburg (Ajax)

Defensie: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Jurriën Timber (Ajax), Joël Veltman (Brighton & Hove Albion), Stefan de Vrij (Internazionale), Owen Wijndal (AZ)

Middenveld: Donny van de Beek (Manchester United), Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Steven Berghuis (Feyenoord), Memphis Depay (Olympique Lyon), Cody Gakpo (PSV), Luuk de Jong (Sevilla), Donyell Malen (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg)

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.