De bezoekersaantallen in de Eredivisie staan onder druk

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week gaat VI's Tom Knipping in op de teruglopende bezoekersaantallen in de Eredivisie.

De bezoekersaantallen in de Eredivisie staan onder druk

De Spaanse voetbalbond nam vorige week het opmerkelijke besluit vanaf volgend seizoen geen wedstrijden meer op maandagavond te programmeren. Hoewel de kijkcijfers al sinds de invoering in 2010 uitstekend zijn, leidden de maandagduels tot aanhoudende fanprotesten. De bezoekersaantallen liepen terug, de halflege tribunes zijn bovendien slecht voor de tv-uitstraling.

In Nederland riep Hans Nijland in januari 2018 al op dat ook de Eredivisie en de KNVB veel meer rekening moeten houden met supporters om te voorkomen dat de toeschouwersaantallen onderuitgaan. Zijn prognose komt uit.

Trendbreuk
Hoewel de Eredivisie met zo'n 17.800 fans gemiddeld nog altijd uitstekend als achtste scoort in Europa – achter de vijf grote competities, het Championship en de Tweede Bundesliga – is er ten opzichte van vorig seizoen (19.000) wel een dalende lijn te zien van zes procent. Een trendbreuk, want jarenlang bleven de bezoekersaantallen landelijk gezien stabiel.

Deels is de terugval te verklaren door de degradatie van publieksmagneet FC Twente, maar feit is ook dat fans aan het afhaken zijn. Hans Nijland stelde vorig jaar voor pas in september te beginnen met de competitie en ook met Kerst te gaan voetballen. Op die manier zou de verkoop van seizoenkaarten worden gestimuleerd. Meerdere clubbazen sloten zich vervolgens aan bij de markante Groningen-chef.

Wat is er sindsdien gebeurd met de aanbevelingen? 'Niks', vat Nijland bondig samen. Hij heeft recent ook gezien dat het nieuwe seizoen zelfs nog een week eerder van start gaat dan de huidige jaargang, al op vrijdag 2 augustus. De school- en bouwvakvakanties in de regio Midden zijn dan net begonnen.

'Maar ook half Groningen ligt nog op het strand van Ameland', zegt Nijland. 'Het verschrikkelijke tijdstip van zondag half één is dit seizoen ook al naar kwart over twaalf gegaan. Supporters doe je daar geen plezier mee, en dat zijn toch de mensen voor wie we voetballen.'

Tweede Kerstdag
Komend seizoen staan er opnieuw geen wedstrijden geprogrammeerd op Tweede Kerstdag. Waarom niet? 'Goede vraag. Ik heb het al vaker gezegd: wij zijn vóór dat idee. In het verleden hebben we dat een paar jaar gehad. Dat was destijds ook lastig te organiseren gezien de inzetbaarheid van politie, kan ik me herinneren. Maar het lijkt me een nieuwe poging waard, nu maar weer blijkt dat de bezoekersaantallen in Nederland onder druk staan.'

Gezien de beperkte tv-inkomsten van de Eredivisie spelen de inkomsten uit recettes en uitgaven in de stadions verhoudingsgewijs hier een grotere rol dan in andere competities. Met name SC Heerenveen, FC Groningen en Vitesse kampen met een terugloop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.