De Amerikaans-Chinese wurggreep op AC Milan

Reacties

Gennaro Gattuso heeft AC Milan bevrijd, op sportief vlak althans. In aanloop naar het duel met Juventus, dat door de opmars van de Rossoneri zijn glans terug heeft, viert optimisme hoogtij in Milaan. Maar daar is gezien het grotere plaatje weinig reden toe.

De Amerikaans-Chinese wurggreep op AC Milan

Met de topper tegen Juve en de uitgestelde derby tegen Internazionale in het vooruitzicht is er goed nieuws op komst. Gattuso gaat beloond worden voor de ongelooflijke cultuuromslag waarvoor hij heeft gezorgd binnen de club. 'We bereiden een paasgeschenk voor', aldus directeur Massimiliano Mirabelli tegen Italiaanse media. 'In ons paasei zou weleens de contractverlenging van Gattuso kunnen zitten. Ik vertel jullie al een tijdje, ook al kennen jullie hem vooral als speler, dat Gattuso de komende jaren een van de grootste trainers zal worden.'

Na een dramatisch 2017 verloor Milan dit kalenderjaar nog geen competitieduel. 'We werden platgereden door een trein', zei voorzitter Marco Fassone tegen Sky Italia over de kerstperiode. Nu Pasen is aangebroken, is het de wereld op zijn kop: Gattuso en zijn handlangers staan trots en brutaal op de trein, in het oog van de wereld. 'We zijn vol optimisme en geloof, dus we kijken enorm uit naar de clash met Juventus', aldus Fassone.

De sportieve rampspoed die achter de rug lijkt ging de voorbije jaren hand in hand met bestuurlijke waanzin. Vorige zomer nam de Chinees Yonghong Li de slapende reus over van Silvio Berlusconi. Li heeft Milan weliswaar wakker geschud, maar rust kent de club sindsdien nauwelijks. Integendeel, de ontwikkelingen rondom Li hebben veel weg van andere komische clubs-in-nood-soaps.

Terwijl het sportieve hart eindelijk weer klopt, doet de club er alles aan om financieel het vege lijf te redden. De marionet is in handen van een Chinees, andere vreemdelingen trekken eigenlijk aan de touwtjes. De investeringen van Li in de club werden van meet af aan gefinancieerd door het Amerikaanse beleggingsfonds Elliott Management.

Het is een kwestie van tijd voordat Li de moed opgeeft en de club definitief eigendom wordt van Elliott. Rossoneri Sport Investment, de naam van Li's project, is volgens meerdere publicaties niet bij machte om Milan op korte termijn van de benodigde injecties te voorzien. Door het faillissement van Jie Ande, een ander speeltje van Li, kan hij in zijn vaderland niet aankloppen bij fondsen. Er ging tijdens de interlandperiode zelfs het verhaal dat zijn vrouw haar spaargeld daarom mogelijk aanwendt als wanhopige noodgreep.

Maar uiteindelijk lijkt de club weer aangewezen op Elliott. Milan heeft 30 tot 35 miljoen euro nodig om over het lopende seizoen aan haar betaalverplichtingen te voldoen. Als de Amerikanen de portemonnee trekken, loopt de schuld van de club aan hen weer op. Die bedraagt momenteel 123 miljoen euro, terwijl Li hen ook nog eens 180 miljoen euro schuldig is.

Beide openstaande rekeningen moeten in oktober vereffend zijn, anders kan het beleggingsfonds beslag leggen op de aandelen en de greep op Milan bekrachtigen. Achter de schermen moeten de bestuurders dus haastig op zoek naar investeerders om de schuld terug te betalen.

Het waren mooie woorden, van Mirabelli en Fassone over de paaspret en het geloof in verlosser Gattuso. Maar een wederopstanding is geen uitgemaakte zaak. Want ondertussen bezwijken de schouders van de bestuurders onder de afbrokkelende huishouding. Als de Italianen het optimisme willen rechtvaardigen, moeten ze eerst maar eens de huisjesmelkers verdrijven uit het oude bastion.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.