Davy Klaassen, in drie jaar van Europa League-finale naar degradatiezorgen

Reacties

Het is code rood bij Werder Bremen. De ploeg van de onaantastbaar lijkende trainer Florian Kohfeldt staat voorlaatste in de Bundesliga en moet nu echt gaan vrezen voor iets wat sinds 1980 niet meer gebeurde: degradatie. Davy Klaassen zit middenin de crisis bij Werder, dat het slechtste seizoen ooit doormaakt. Dit weekend kan de concurrentie een gat slaan.

Davy Klaassen, in drie jaar van Europa League-finale naar degradatiezorgen

'Wij degraderen niet', leek lang de gedachte bij Werder. De mensen daar zijn zo gewend om in de Bundesliga te spelen, dat een afdaling ondenkbaar leek. Maar de realiteit is anders. Met nog maar elf wedstrijden te gaan staat de club aan de rand van de afgrond. Op de zeventiende plek, op één punt afstand van hekkensluiter SC Paderborn. Het gat met de veilige vijftiende plek, nu bezet door FSV Mainz 05, is vijf punten. Dat de kwartfinale van het toernooi om de DFB-Pokal werd bereikt, is minder belangrijk. Frankfurt wacht dinsdag in het bekertoernooi. Doordat de Europese wedstrijd van Frankfurt tegen Red Bull Salzburg werd verplaatst naar afgelopen vrijdag, vindt het competitieduel tussen Werder en Frankfurt zondag niet plaats. Maar het moge duidelijk zijn dat de wedstrijd in de Bundesliga voor Werder van veel groter belang is.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2019/2020

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
FC Augsburg
34
9
9
16
45-63
-18
36
16
Werder Bremen
34
8
7
19
42-69
-27
31
17
Fortuna Düsseldorf
34
6
12
16
36-67
-31
30
18
Paderborn
34
4
8
22
37-74
-37
20
* Actueel tot en met 27 feb. 2024

Waar gaat het mis bij Werder? Het is een vraag die Duitse media al tijden stellen. Ontbeert de selectie toch aan kwaliteit, zijn de spelers te lief of ligt het toch aan trainer Kohfeldt? Dat laatste wordt binnen de club door iedereen tegengesproken. De clubleiding heeft het vertrouwen uitgesproken in de oefenmeester en ook de spelersgroep deed er alles aan om hem te behouden, zei aanvoerder Niklas Moisander tegen Bild. 'Zijn hart ligt bij deze club. We werken goed samen, nu moeten wij hem iets teruggeven. Wij willen geen andere trainer.'

In tijden van crisis doen clubs weleens rare dingen en Werder is geen uitzondering. Kohfeldt mag weliswaar blijven zitten, maar de technische staf bleef niet ongeschonden. Het hoofd fysiotherapie en de sportpsycholoog van Werder werden namelijk de deur gewezen, terwijl het hoofd van de prestatie-afdeling een andere functie kreeg toebedeeld. Sportief directeur Frank Baumann was ontevreden over het hoge aantal blessures en besloot midden in het seizoen in te grijpen. Ook waren er conflicten tussen de stafleden. Het past in het beeld van een club in crisis. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, zullen we maar zeggen.

Kijkend naar de cijfers was het ook wel duidelijk dat er iets moest veranderen. Nog nooit stond Werder er na 23 wedstrijden zó slecht voor in de Bundesliga. De ploeg won slecht vier keer en verloor sinds 10 november liefst elf van de dertien competitiewedstrijden. Het laatste doelpunt in de Bundesliga viel ook alweer een maand geleden. Voor zover we over een Werder-goal kunnen spreken, want FC Augsburg-verdediger Tin Jedvaj werkte de bal toen achter zijn eigen doelman.

De geplaagde trainer Florian Kohfeldt.
© Pro Shots
De geplaagde trainer Florian Kohfeldt.

Ondertussen maakt Klaassen alle pijn van Werder mee. De Nederlandse middenvelder zal anderhalf jaar geleden niet hebben verwacht dat hij tegen degradatie zou gaan strijden met Werder nadat hij was overgekomen van Everton. Vorig seizoen werd de voormalig Ajacied regelmatig geprezen, maar nu is het stil rond Klaassen. En dat terwijl hij nog geen wedstrijd van Werder miste in dit seizoen en zelfs een aantal keer de aanvoerdersband droeg. Met 272 afgelegde kilometers is Klaassen tevens het grootste renpaard van de Bundesliga. Maar écht opvallen en het verschil maken, dat is aan anderen besteed. Of dat zou het moeten zijn.

Klaassen maakte de afgelopen jaren genoeg mee in zijn carrière. Kampioenschappen met Ajax, de Europa League-finale tegen Manchester United in 2017, zijn mislukte stap naar Everton en vorig seizoen de opleving bij Werder Bremen. Even leek zelfs Oranje weer in beeld te komen voor de middenvelder, maar een terugkeer in het Nederlands elftal lijkt er nu niet in te zitten. De concurrentie is groot en Klaassen moet met zijn ploeg alle zeilen bijzetten om niet te degraderen. Eerder dit seizoen stelde hij nog dat de selectie van Werder te goed zou zijn om te strijden tegen degradatie. 'Als ik dat nu nog steeds zou zeggen, zou ik gek zijn', zei Klaassen in januari tegen Bild. Daarmee slaat hij de spijker op z'n kop.

Het programma in speelronde 24 van de Bundesliga:


Vr 28 feb. 2020

Za 29 feb. 2020

Zo 1 mrt. 2020

Wo 3 jun. 2020

Bekijk hier al onze video's
Meer Werder Bremen
Meer over Werder Bremen
Meer D. Klaassen
Meer over D. Klaassen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.