Databureau geeft Oranje 5,9 procent kans op Europese titel

Reacties

Het is schier onmogelijk om de uitkomst van het aankomende EK met zekerheid te voorspellen, maar het databureau van Stats Perform doet toch een poging. The Analyst heeft met een uitgebreid model de kansen van alle deelnemers berekend en ziet Frankrijk als de absolute topfavoriet.

Databureau geeft Oranje 5,9 procent kans op Europese titel
© Pro Shots

Stats Perform heeft de meest waarschijnlijke uitkomst van de wedstrijden berekend, op basis van de odds van bookmakers en de teamrankings. Deze zijn allebei gebaseerd op historische én de meest recente prestaties van een ploeg. Het model houdt rekening met de sterkte van tegenstanders en de moeilijkheidsgraad van het 'pad naar de finale'. Het toernooi is op deze manier liefst veertigduizend keer gesimuleerd en de uitkomst van iedere simulatie werd door het systeem geanalyseerd.

De conclusie na al dit werk is dat Frankrijk de beste kans heeft om Europees kampioen te worden. De regerend wereldkampioen heeft volgens de berekeningen twintig procent kans; één op vijf, dus. België geldt met een slagingskans van 15,7 procent als de belangrijkste concurrent, gevolgd door Spanje (11,3 procent), Duitsland (9,8 procent) en Portugal (9,6 procent).

De kans op een herhaling van 1988, toen het Nederlands elftal voor het eerst en tot heden ook voor het laatst Europees kampioen werd, is volgens het databureau niet erg groot. De ploeg van Frank de Boer krijgt een kans van 5,9 procent om het EK te winnen. Dat is wel een grotere kans dan Engeland met 5,2 procent toegedicht krijgt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.