AZ heeft donderdag in de Europa League ondanks alle aanloopproblemen voor een daverende verrassing gezorgd. Napoli werd op eigen veld verslagen.

AZ
AZ

De Europa League startte donderdag voor AZ onder een slecht gesternte. De ploeg van Arne Slot worstelt in eigen land met vorm en vertrouwen, met rode kaarten en het weggeven van zekere zeges als zichtbare gevolgen. Bovendien was er in de aanloop naar het duel met Napoli een corona-uitbraak die de mogelijkheden van de trainer beperkte.

In de aanloop naar de trip naar Napels waren de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Juist met de underdogpositie leek AZ goed uit de voeten te kunnen. De Alkmaarse formatie, waar Dani de Wit de rol van de afwezige spits Myron Boadu had overgenomen, bleef dapper overeind bij Napoli.

Dat de Alkmaarse gasten schadevrij de rust haalden, was ook te danken aan het gebrek aan echte daadkracht bij de Italianen. Napoli, dat afgelopen zaterdag in de eerste helft Atalanta Bergamo genadeloos over de knie had gelegd in Stadio San Paolo, verzuimde het overwicht uit te drukken in doelpunten.

Zo zag Victor Osimhen zijn treffer wegens buitenspel worden afgekeurd, claimde Hirving Lozano tevergeefs een strafschop vanwege vermeend vasthouden van Jonas Svensson en had Dries Mertens in kansrijke positie het vizier niet op scherp staan. AZ kon daar in aanvallend opzicht weinig tegenover stellen. De poging van Yukinari Sugawara was een van de weinige dreigende momenten voor de Alkmaarders voor rust.

In de tweede helft stond de Japanner met een combinatie met Svensson aan de basis van de verrassende openingstreffer van AZ in de 56ste minuut. Na terugleggen van de Noorse back prikte De Wit de bal achter doelman Alex Meret.

Gedwongen door de achterstand voerde Napoli de druk op het Alkmaarse doel verder op, waarbij onder anderen Andrea Petagna en Matteo Politano dicht bij de gelijkmaker waren. Voor AZ was het een kwestie van overleven. Dat deed de ploeg van Slot dit keer wel met verve, met een stunt als zeer welkom resultaat na vijf duels op rij zonder zege.

NK Rijeka
NK Rijeka
0 - 1
Real Sociedad

NK Rijeka, de volgende opponent van AZ in de Europa League, liep op eigen veld een mooi resultaat op de valreep mis. Real Sociedad dreigde met een doelpuntloos gelijkspel terug te moeten keren uit Kroatië, waar het aluminium een Spaanse treffer in de weg stond. De lat weerhield in de eerste helft een doelpunt van Robin Le Normad, waar in de slotfase Mikel Oyarzabal de paal raakte. Invaller Jon Bautista zorgde in de extra tijd voor de verlossende 0-1.