Danilo in voetsporen Romário, unieke prestatie voor Feyenoord

Reacties

Na elke Eredivisie-speelronde zetten we in samenwerking met Opta enkele bijzondere statistieken op een rijtje. Wat waren de bijzondere mijlpalen en opmerkelijke weetjes op de negende speeldag?

Danilo in voetsporen Romário, unieke prestatie voor Feyenoord
© Pro Shots

Ajax scoorde al 37 keer dit Eredivisie-seizoen, het gedeeld hoogste aantal voor de club in de eerste negen competitieduels van een seizoen (ook 37 in 1981/82 en 1997/98). Zondag veegden de Amsterdammers de vloer aan met Heracles Almelo.

• Ruud Brood werd de eerste trainer met zes tegengoals bij zijn Eredivisie-debuut voor ADO Den Haag, en de coach met de grootste nederlaag bij zijn debuut voor een specifieke club sinds Jan de Jonge met De Graafschap in 2007 (1-8 tegen Ajax). De residentieclub kwam er totaal niet aan te pas tegen Sparta Rotterdam.

• Op zijn beurt boekte Sparta de grootste zege in de Eredivisie sinds 19 februari 1984, toen de Rotterdammers met 8-1 wonnen van DS '79.

• Feyenoord behaalde tegen Fortuna Sittard voor het eerst sinds 4 oktober 1998 minstens een punt na bij achterstand een rode kaart te hebben gekregen (toen speelde het gelijk bij FC Twente); het is de eerste keer dat de Rotterdammers een Eredivisie-overwinning boeken in zo'n situatie.

• FC Twente-spits Danilo, die een strafschop verzilverde tegen PSV, is de tweede Braziliaan ooit met negen goals in zijn eerste tien Eredivisie-duels (dus inclusief zijn Ajax-tijd), na Romário (ook negen).

• FC Emmen kreeg voor de vijfde keer dit seizoen een rode kaart, minimaal twee meer dan iedere andere Eredivisie-ploeg en één meer dan de Drenten vorig seizoen kregen. Tegen AZ moest Lucas Bernadou inrukken.

Willem II - VVV-Venlo werd pas het tweede Eredivisie-duel ooit waarin beide ploegen een Griek zagen scoren (Vangelis Pavlidis, Georgios Giakoumakis), na SC Heerenveen - Ajax op 2 april 2005 (toen Georgios Samaras en Angelos Charisteas).

• Vitesse kwam tot scoren in elk van de laatste dertien wedstrijden, de langste reeks voor de Arnhemmers in alle competities sinds augustus 2013 - januari 2014 (toen 26). Wel liep Vitesse tegen FC Groningen averij op: 1-1.

• Geen speler kwam meer Eredivisie-duels in actie voor Ajax zonder één keer een wedstrijd vol te maken dan Zakaria Labyad (21, gedeeld met Mateo Cassierra en Nicolás Lodeiro).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.