Dani Alves: prijzenpakker én de allerbeste van de Copa América

Reacties

Het was al duidelijk dat Dani Alves op 36-jarige leeftijd nog altijd niet is afgeschreven, maar dat werd zondag nog maar eens onderstreept. De momenteel clubloze rechtsback tilde als aanvoerder van Brazilië de veertigste prijs uit zijn carrière in de lucht.

Dani Alves: prijzenpakker én de allerbeste van de Copa América

Dani Alves stelde met het winnen van de Copa América daarmee zijn eigen wereldrecord scherp (zie tweet helemaal onderaan het bericht). Bovendien werd de 115-voudig international ook nog eens verkozen tot Speler van het Toernooi. En dat terwijl hij tot deze zomer al sinds maart 2018 niet meer was uitgekomen voor Brazilië, voornamelijk door een zware knieblessure.

Het WK in Rusland van vorig jaar ging daardoor aan de deze zomer bij Paris Saint-Germain vertrokken routinier voorbij, maar een jaar later selecteerde bondscoach Tite hem gewoon weer voor de strijd om de Copa América in eigen land. Bij zijn rentree in de Seleção kreeg Dani Alves bovendien meteen de aanvoerdersband, die hij overnam van de uiteindelijk geblesseerd afgevallen Neymar.

De voormalig speler van Sevilla, Barcelona en Juventus beschaamde het vertrouwen van de bondscoach niet, was een vaste waarde in alle wedstrijden op weg naar de eindzege en toonde bovendien nog steeds niet aan aanvallende klasse te hebben ingeboet met een fraaie treffer tegen Peru. Ook in de openingstreffer tegen Argentinië in de halve finale had hij een belangrijk aandeel.

En dus kon het gebeuren dat de enige speler die twaalf jaar geleden ook al van de partij was bij de laatste Copa América-zege van Brazilië zondag werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. De laatste Braziliaan die deze eer ten deel viel was Robinho in 2007. Dani Alves zat toen dus ook al bij de selectie, samen met onder anderen Afonso Alves (SC Heerenveen).

Dat hij op de respectabele leeftijd van 36 jaar nog altijd meekan met de besten, daar heeft Dani Alves zelf wel een verklaring voor. 'Als je respect hebt voor je beroep en goed voor jezelf zorgt, is het makkelijk om je niveau te behouden. Sommige mensen zijn misschien verrast door mijn prestaties, maar ik niet', aldus de rechtsback na afloop van de met 3-1 gewonnen finale.

De vraag is nu dus waar hij zijn loopbaan vervolgt. Eén ding is zeker: de club die hem in zee gaat haalt een garantie voor prijzen in huis. Dat bewees de geboren winnaar de laatste jaren wel. Sinds hij in 2006 de UEFA Cup won met Sevilla, stond Dani Alves alleen in 2008 en 2014 met lege handen. In de overige jaren verzamelde hij het indrukwekkende aantal van veertig prijzen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.