Dag des oordeels voor Duitsland en Brazilië

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Woensdag valt de beslissing in Groep F en E - in die volgorde. Duitsland en Brazilië moeten nog vol aan de bak om een razendsnelle uitschakeling te voorkomen. Van de acht landen die woensdag in actie komen, staat alleen voor Costa Rica alleen de eer op het spel.

Dag des oordeels voor Duitsland en Brazilië

Wedstrijden woensdag 27 juni
16.00 uur: Zuid-Korea - Duitsland (Kazan)
Groep F
Scheidsrechter: Mark Geiger (Verenigde Staten)

16.00 uur: Mexico - Zweden (Jekaterinenburg)
Groep F
Scheidsrechter: Néstor Pitana (Argentinië)

De stand in Groep F:

20.00 uur: Servië - Brazilië (Moskou, Spartak Stadion)
Groep E
Scheidsrechter: Alireza Faghani (Iran)

20.00 uur: Zwitserland - Costa Rica (Nizhny Novgorod)
Groep E
Scheidsrechter: Clément Turpin (Frankrijk)

De stand in Groep E:

Zuid-Korea - Duitsland

• De situatie is vrij gecompliceerd in Groep F: alle landen maken nog kans op de achtste finale en niemand is nog zeker van de tweede ronde. Na de ontsnapping tegen Zweden heeft Duitsland het in elk geval in eigen hand: als Die Mannschaft met minimaal twee goals verschil wint van Zuid-Korea mag het zich opmaken voor de laatste zestien.
• De ploeg van bondscoach Joachim Löw kan een fenomenale reeks voortzetten: sinds 1954 overleefde Duitsland altijd een (eerste) poulefase op een WK.
Zuid-Korea heeft een wonder nodig om de tweede ronde te bereiken. De Aziaten moeten zelf stunten tegen Duitsland en tegelijkertijd dient Mexico af te rekenen met Zweden. Eventueel kan Zuid-Korea dan op doelsaldo door.
• Op het WK 2002 beleefde Zuid-Korea een sprookje door onder Guus Hiddink de halve finale te bereiken. Duitsland maakte een einde aan de opmars door met 1-0 te winnen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Mexico - Zweden

• Mexico zette zowel Duitsland als Zuid-Korea opzij, maar het doek kan nog altijd vallen voor Hirving Lozano en consorten. Bij een nederlaag tegen Zweden komt het aan op het doelsaldo als Duitsland geen steek laat vallen tegen Zuid-Korea. In dit artikel leggen we uit naar welke factoren wordt gekeken als teams gelijk eindigen.
Nog nooit triomfeerde Mexico in drie WK-duels op rij. Het team van bondscoach Juan Carlos Osorio gaat voor een primeur tegen Zweden.
• De 2-1 tegen Duitsland was de eerste nederlaag die Zweden leed in een poulefase van een WK sinds het 2-1 verlies tegen Costa Rica in 1990. Destijds strandden de Scandinaviërs in de eerste ronde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Servië - Brazilië

• Brazilië staat op vier punten en heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te voegen bij de laatste zestien. Servië moet normaal gesproken winnen om de poule door te komen. Een gelijkspel kan alleen volstaan als Zwitserland zich laat verrassen door Costa Rica.
• Tijdens het duel met Costa Rica liet Neymar zijn 56ste goal in de Braziliaanse nationale ploeg aantekenen. Alleen Pelé (77 doelpunten) en Ronaldo (62 treffers) staan nog boven de 26-jarige dribbelaar op de topscorerslijst aller tijden van de Seleçao.
Brazilië is inmiddels dertien interlands ongeslagen (negen zeges en vier gelijke spelen). In die hele reeks incasseerde de vijfvoudige wereldkampioen slechts drie doelpunten.
• Wat Servië hoop kan geven, is dat Brazilië slechts één van zijn laatste zeven WK-duels met een Europees land in winst omzette: de 3-1 tegen Kroatië tijdens het openingsduel van 2014.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zwitserland - Costa Rica

• Voor Costa Rica zit het WK er na de poulefase op, de Zwitsers zijn zeker van een plekje in de achtste finales als ze minimaal gelijkspelen.
• Xherdan Shaqiri heeft met vier goals en één assist een rechtstreeks aandeel gehad in liefst vijf van de laatste zes WK-goals van Zwitserland. Na het duel met Servië raakte Shaqiri - net als Granit Xhaka - in opspraak vanwege het maken van een politiek gebaar. Beiden kwamen weg met een boete.
Voor Costa Rica zou een poulefase met louter nederlagen geen unicum zijn. Ook in 2006 overkwam Los Ticos dat.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• Gaan Gareth Southgate en Roberto Martínez donderdag een B-team inzetten tijdens het duel tussen Engeland en België? Wellicht lichten beide bondscoaches woensdag tijdens de persconferentie een tipje van de sluier op.
Ook op de ontknoping in Groep H zal volop vooruit worden geblikt. Hebben Colombia, Japan en Senegal te maken met blessuregevallen (Polen is reeds uitgeschakeld)?

Getal van de dag

368
Het aantal achtereenvolgende WK-minuten dat Costa Rica al niet heeft gescoord sinds Bryan Ruiz op 29 juni 2014 voor de 1-0 zorgde tegen Griekenland.

Vandaag in het WK-verleden

Tijdens dit WK wordt zoals bekend voor het eerst gebruikgemaakt van de videoarbiter (VAR). De FIFA-top - lees: Sepp Blatter - was lange tijd fel gekant tegen de introductie van nieuwe technologieën, maar draaide na een gebeurtenis op 27 juni 2010 om als een blad van een boom. Engeland zag in de achtste finale tegen Duitsland een loepzuivere treffer van Frank Lampard (de bal was duidelijk de doellijn gepasseerd) worden afgekeurd.

Lampards inzet zou de 2-2 hebben betekend in een duel waarin Duitsland na een half uur een 2-0 voorsprong nam. In de tweede helft liep Die Mannschaft uit naar een 4-1 overwinning. Thomas Müller nam de derde en vierde Duitse goal voor zijn rekening. Blatter gaf later toe dat deze wedstrijd hem heeft doen inzien dat doellijntechnologie onmisbaar is in het voetbal. Zijn opvolger Gianni Infantino schakelde een tandje bij en wilde per se dat VAR dit WK al gehanteerd zou worden. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.