Curaçao schakelt Cuba uit in een wedstrijd van vier uur

Heroïsche taferelen in Havana. Curaçao heeft zich ten koste van Cuba geplaatst voor de derde ronde van de WK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Patrick Kluivert speelde in Havana met 1-1 gelijk, nadat vier dagen eerder op het eigen eiland de heenwedstrijd in 0-0 was geëindigd. De wedstrijd duurde liefst vier uur, door noodweer, blikseminslag en een onbespeelbaar veld.

Curaçao begon nerveus aan het duel in Havana en keek al snel tegen een achterstand aan. Aanvoerder Yenier Marquez kopte al na vijf minuten een hoekschop van Cuba bij de eerste paal langs doelman Eloy Room. Reden voor het thuisland om ver achteruit te lopen en te gokken op de counter. Curaçao kwam beter in de wedstrijd en dat resulteerde na een kwartier in de verdiende gelijkmaker. Michaël Maria zette goed door op links en legde de bal terug op Papito Merencia. De middenvelder van ADO Den Haag schoot via een Cubaanse verdediger de bal langs Sandy Sanches.

Na de 1-1 golfde het spel op het zeer slechte veld op en neer. Marquez was namens Cuba dicht bij een treffer, maar zijn schot verdween op de lat. Aan de andere kant schoot Elson Hooi namens Curaçao op de paal en was ook spits Gino van Kessel een paar keer gevaarlijk voor het Cubaanse doel. De aanvaller werd een minuut voor rust in de diepte gestuurd. Hij had vrij doortocht richting het doel van Cuba, maar werd getorpedeerd door doelman Sanches. De keeper kreeg een directe rode kaart.

In de rust brak het noodweer los boven Havana. Het stadion stond in kort tijdsbestek onder water en de tribune naast de kleedkamer van Curaçao werd getroffen door bliksem. Ruim twee uur duurde het oponthoud, waarna scheidsrechter Jafeth Perea uit Panama alsnog besloot om verder te spelen.

Met een man meer wachtte Curaçao echter een loodzware tweede helft. De Cubanen hadden alleen de helft van Curaçao watervrij gemaakt, waardoor Cuba over de grond kon aanvallen. Voor Curaçao was dit onmogelijk, aangezien de helft van Cuba onder water stond. Het leverde nog enkele hachelijke momenten op. Vooral aanvaller Martinez van Cuba was een paar keer dreigend voor het doel van Room te vinden, maar de keeper van Vitesse hield Curaçao met enkele fraaie reddingen op de been. In de counter probeerde de ploeg van Kluivert via de snelheid van Hooi en Van Kessel gevaarlijk te worden, maar tot grote kansen leidde het niet.

Vier uur nadat scheidsrechter Perea voor de eerste keer had gefloten, maakte hij een einde aan de wedstrijd. Dankzij het uitdoelpunt plaatst Curaçao zich voor de derde ronde van de WK-kwalificatie. Binnenkort zal worden geloot wie de tegenstander is in september, opnieuw in een tweeluik.