Crystal Palace, herrezen na mismatch met Frank de Boer

Reacties

Voetbal is een mysterieuze sport waarin een dunne lijn ligt tussen de val en de wederopstanding. Crystal Palace begon het seizoen vol goede moed. Met Frank de Boer als trainer wilde de Londense club onderscheidend voetbal gaan spelen in de Premier League. Je moet inderdaad iets zeggen als een heel peloton aan journalisten is komen opdagen en benieuwd is naar de bedoelingen van de nieuwe trainer. Op 11 september was het alweer voorbij. Geen doelpunten en geen overwinningen, exit De Boer.

Crystal Palace, herrezen na mismatch met Frank de Boer

Het curieuze is dat Crystal Palace de afgelopen maanden is opgeklommen naar de twaalfde plaats op de ranglijst en op oudjaarsdag zelfs het ongenaakbare Manchester City op Selhurst Park knap in bedwang wist te houden. Sterker: als Luka Milivojevic zijn strafschop in de tweede minuut van de blessuretijd niet had gemist, dan was het niet Liverpool maar Crystal Palace geweest dat de ploeg van Pep Guardiola de eerste nederlaag had aangesmeerd. Uit Nederlands oogpunt was het zeer bemoedigend om te zien hoe Timothy Fosu-Mensah (foto) zich verdedigend meer dan staande hield tegenover Leroy Sané. Als rechtsback domineerde hij in de één-tegen-één-duels. Ook Patrick van Aanholt en Jairo Riedewald hielden zich als linksback en middenvelder prima staande tegen City.

Frank de Boer flopte dit seizoen als manager van Crystal Palace.
Frank de Boer flopte dit seizoen als manager van Crystal Palace.

Toen De Boer geen duel wist te winnen, lag dat vooral aan de beperkte kwaliteiten in de spelersgroep. Dat is nog altijd een juiste lezing, maar slechts de halve waarheid. Met Crystal Palace kun je inderdaad geen Ajax-voetbal spelen. Maar met Crystal Palace kun je wedstrijden winnen in de Premier League. Door uit te gaan wat de spelers wél kunnen. Het moet de grootste les zijn van De Boers avontuur in Engeland. Elke selectie heeft een op maat gemaakte jas nodig, zeker bij een club in het buitenland waar niet van onderaf een bepaalde cultuur heerst en spelersgroepen vaak een allegaartje van kwaliteiten zijn.

Roy Hodgson is geen revolutionaire trainer, maar wat hij wel heel goed kan is presteren met een kwalitatief mindere selectie. De linies dicht op elkaar, ervoor zorgen dat de beste voetballers op de goede plek aan de bal komen en vooral geen speelwijze opdringen die alleen in het hoofd van de trainer werkt. Goed voetbal is geen kwestie van interpretatie, goed voetbal is punten pakken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.