Cruciale rol debutant Lang bij ontsnapping Ajax

Reacties

Ajax heeft de spanning in de titelstrijd helemaal teruggebracht door de veelbesproken wedstrijd tegen PEC Zwolle met pijn en moeite te winnen. Zodoende hebben ook de Amsterdammers nu 25 wedstrijden gespeeld en is het verschil met koploper PSV teruggebracht tot slechts twee punten.

Cruciale rol debutant Lang bij ontsnapping Ajax
Ajax
Ajax
2 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Eigenlijk zou Ajax het al op 2 maart opnemen tegen PEC Zwolle, maar die wedstrijd werd door de KNVB verzet zodat de Amsterdammers meer tijd hadden om zich voor te bereiden op de return tegen Real Madrid in de Champions League. Ajax won uiteindelijk met 1-4 in Madrid en plaatste zich voor de kwartfinale. Woensdagavond werd er dan toch tegen PEC gespeeld.

Dat deed Ajax zonder Hakim Ziyech en Frenkie de Jong. Beide middenvelders kampten met pijntjes, al zat De Jong nog wel op de bank. Trainer Erik ten Hag koos ten opzichte van het vorige competitieduel voor Lasse Schöne en Zakaria Labyad als vervangers en die laatste was ook direct belangrijk voor Ajax. Zijn perfecte voorzet werd na ruim een half uur namelijk binnengelopen door Dusan Tadic, nummer negentien van het seizoen voor de Serviër.

De treffer kwam Ajax toe. De nummer twee van de Eredivisie speelde zeker niet in de hoogste versnelling, maar kwam desondanks nauwelijks in de problemen tegen PEC. Kasper Dolberg kreeg al vroeg in de wedstrijd een goede kans op aangeven van Tadic, maar stuitte op Mickey van der Hart. Dat overkwam Donny van de Beek vlak voor rust twee keer bij Diederik Boer, die Van der Hart al vroeg moest aflossen vanwege een vingerblessure van de keeper.

PEC koos in Amsterdam voor een behoudende speelwijze, loerend op de counter. Het zorgde ervoor dat Ajax niet veel kansen kreeg, maar tegelijkertijd gaf de thuisploeg ook weinig weg. Mike van Duinen en Zian Flemming waren na rust dreigend, zonder Andre Onana echt te laten zweten. Labyad schoot na een goede aanval een metertje over, wat hem overigens op een voorzichtig fluitconcert kwam te staan in de Johan Cruijff Arena.

Toch kwam het wat inspiratieloze spel Ajax duur te staan. In de 78ste minuut werd Kingsley Ehizibue nauwelijks aangepakt en de rechtsback behield het overzicht door Vito van Crooij te bedienen. De aanvaller kreeg alle ruimte en punterde de 1-1 achter de woedende Onana. Ten Hag greep direct in met het inbrengen van Eredivisie-debutant Noa Lang en dat bleek een gouden greep.

Het was namelijk de jonge vleugelspits die in de 85ste minuut aan de basis stond van de 2-1. Zijn panklare voorzet werd bij de tweede paal namelijk binnengekopt door Daley Blind. Zo werd met pijn en moeite puntenverlies voorkomen, waardoor de titelstrijd gigantisch spannend blijft. Het verschil tussen Ajax - dat zondag speelt tegen AZ - en PSV bedraagt na 25 duels slechts twee punten. Zondag 31 maart nemen beide titelkandidaten het in Amsterdam tegen elkaar op. PEC, dat het duel met tien man eindigde nadat Van Crooij in de slotfase zijn tweede gele kaart ontving, blijft in degradatiezorgen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
De Ligt legt uit waarom hij zwakke teams wil ontlopen bij loting
'Noa Lang geeft het woord opluchting een nieuwe betekenis bij Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer PEC Zwolle
Meer over PEC Zwolle
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.