Het parcours van de Eredivisie-clubs in Europa

Reacties

Het is al snel menens voor de Nederlandse vertegenwoordigers in Europa. Vanavond speelt Ajax thuis tegen Sturm Graz en AZ en Vitesse beginnen donderdag aan hun Europese avontuur. PSV en Feyenoord stromen in een later stadium in. Welke klippen moeten de vijf Nederlandse clubs omzeilen om te overzomeren?

Het parcours van de Eredivisie-clubs in Europa

PSV

De landskampioen begint 'pas' op 21 of 22 augustus aan het Europese seizoen - anno 2018 is dat bijzonder laat voor een Nederlandse club. Aanvankelijk zou PSV instromen in de derde voorronde van de kampioenenroute, maar omdat Champions League-winnaar Real Madrid zich ook via de eigen competitie plaatste voor de nieuwe editie van het miljardenbal werd het een en ander geschoven met tickets. Een van de gevolgen is dat PSV instroomt in de play-offs, zoals de UEFA de laatste voorronde heel modieus aanduidt. Hierin worden vier tickets vergeven.

PSV geniet bij de loting van maandag 6 augustus sowieso een beschermde status, zodat het op papier wordt gekoppeld aan een zwakkere club. Zwaargewichten als Celtic of Red Bull Salzburg zal PSV sowieso niet tegenkomen. Mochten de Eindhovenaren stranden in de play-offs, dan nemen ze deel aan de groepsfase van het Europa League-toernooi. PSV is met andere woorden tot minimaal begin december Europees actief. Geen enkele andere Nederlandse club heeft die garantie.

Ajax

Als niet-kampioen neemt Ajax deel aan de leagueroute van de voorronde van de Champions League. In totaal komen hierin tien clubs uit, die twee tickets voor het hoofdtoernooi verdelen. Ajax meldt zich in de tweede voorronde, waarin Sturm Graz de opponent is. Woensdag wacht deel één van het tweeluik in de Johan Cruijff Arena.

Als Ajax triomfeert, dan moet het in de derde voorronde tegen het Belgische Standard Luik aantreden. Twee jaar geleden trof Ajax deze tegenstander nog in de groepsfase van de Europa League. Om het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken moet de ploeg van Erik ten Hag na Standard nog één ronde overleven, de play-offs.

'De klok is de grootste tegenstander van Ajax'

Overleeft Ajax de tweede voorronde, dan mag het zich bij een nederlaag in de derde of vierde voorronde in elk geval opmaken voor een optreden in de groepsfase van het Europa League-toernooi. Gaat Ajax al meteen onderuit tegen Sturm Graz, dan wacht een herkansing in de derde voorronde van de Europa League. Daarin zal dan Dundalk uit Ierland of AEK Larnaca uit Cyprus (eerst thuis, dan uit) de tegenstander zijn.

Feyenoord

KNVB-bekerwinnaar Feyenoord had in mei even de hoop op een start in de groepsfase van de Europa League, maar moet zich door de triomf van Atlético Madrid ten koste van Olympique Marseille in de finale van de Europa League definitief melden in de derde fase van het voorgeborchte. Bij de loting van maandag genoot Feyenoord een geplaatste status, waardoor het clubs als Sevilla en Zenit Sint-Petersburg ontliep. De eerste tegenstander van Feyenoord wordt Górnik Zabrze uit Polen of AS Trencín uit Slowakije. Feyenoord begint met een uitwedstrijd.

AZ en Vitesse

Beide clubs melden zich één voorronde eerder dan Feyenoord in Europa. AZ kruist de degens met Kairat Almaty uit Kazachstan. De formatie van John van den Brom begint donderdag met een uitwedstrijd, op 2 augustus is de return. Ook Vitesse wacht eerst een duel op vreemde bodem. Donderdag is het Roemeense Viitorul de opponent en ook de Arnhemmers spelen op 2 augustus de return.

Bij een zege neemt AZ het in de volgende voorronde op tegen Sigma Olomouc uit Tsjechië (eerst uit, dan thuis). Het ongeplaatste Vitesse treft, als het Viitorul uitschakelt, PAOK Saloniki of FC Basel (thuis/uit).

Leonid Slutsky, de nieuwe trainer van Vitesse. Vorig jaar strandden de Arnhemmers in de groepsfase van het Europa League-toernooi.
Leonid Slutsky, de nieuwe trainer van Vitesse. Vorig jaar strandden de Arnhemmers in de groepsfase van het Europa League-toernooi.

Instroommomenten

Club: Toernooi: Eerste duel: Eerste loting:
PSV CL (play-offs) 21 of 22 aug 6 aug
Ajax CL (tweede voorronde) 25 jul 19 jun
Feyenoord EL (derde voorronde) 9 aug 23 jul
AZ EL (tweede voorronde) 26 jul 20 jun
Vitesse EL (tweede voorronde) 26 jul 20 jun

Coëfficiëntenlijst

Na het historisch slechte seizoen 2017/18 moeten de Nederlandse clubs zich deze jaargang herpakken op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Het wordt een jaar van aanhaken of afhaken.

Momenteel staat Nederland twaalfde, op ruim één punt achterstand van Oostenrijk. De landskampioenen van de landen in de toptien nemen in het seizoen 2020/21 rechtstreeks deel aan de Champions League. Voor de kampioen van de nummer elf is dit eveneens van toepassing, mits de Champions League-winnaar zich via de eigen competitie kwalificeert voor het miljardenbal.

De andere kant van de medaille is dat diverse landen Nederland in de hek hijgen. Denemarken, Zwitserland, Tsjechië, Griekenland en Kroatië hebben allemaal een relatief kleine achterstand. Nog een rampseizoen en een vrije val is onvermijdelijk.

De zone van de waarheid:

Plek op coëfficiëntenlijst Land Punten
10 Turkije 29,900
11 Oostenrijk 25,050
12 Nederland 23,833
13 Denemarken 23,025
14 Zwitserland 23,000
15 Tsjechië 22,975
16 Griekenland 22,500
17 Kroatië 22,000
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.