Cristiano Ronaldo en de jacht op het 'onbereikbare' wereldrecord

Reacties

Cristiano Ronaldo blijft werken aan zijn plaats in de geschiedenisboeken van het voetbal. Met vier goals tegen Litouwen jaagt hij verder op een wereldrecord dat lange tijd onbereikbaar leek.

Cristiano Ronaldo en de jacht op het 'onbereikbare' wereldrecord

Ronaldo is inmiddels 34 jaar oud, maar nog altijd zo hongerig als een aanstormend talent. De aanvaller is voor het doel simpelweg niet te stoppen en daar kwam dinsdagavond ook Litouwen weer achter. Ronaldo maakte vier treffers in de EK-kwalificatiewedstrijd en had daarmee een enorm aandeel in de 1-5 overwinning van zijn land Portugal.

Met zijn doelpunten schreef Ronaldo maar weer eens een record op zijn naam. De Portugees heeft nu 25 keer gescoord in EK-kwalificatiewedstrijden en is daarmee topscorer van het voorportaal van de Europese eindronde. Het oude record stond op naam van Robbie Keane, die 23 doelpunten maakte in de EK-kwalificatie voor Ierland. Hij vreesde voor de start van Litouwen - Portugal al voor het verliezen van zijn record. 'Ik denk dat je wel genoeg records hebt, Cristiano', schreef Keane voor aanvang met een knipoog op Instagram.

Ronaldo is het daar natuurlijk niet mee eens. De aanvaller haalde tegen het onmachtige Litouwen vier keer de trekker over en verstevigde zijn positie als Europa's internationale topscorer aller tijden. Ronaldo heeft nu 93 keer gescoord voor Portugal, in 160 wedstrijden. Tweede op deze lijst is Ferenc Puskás, die 84 doelpunten maakte voor Hongarije. De hoogst genoteerde international die op de dag van vandaag nog actief is voor zijn land, is Edin Dzeko van Bosnië-Herzegovina. Hij staat op 58 treffers en is nog mijlenver van Ronaldo verwijderd.

In de geschiedenis van het voetbal is er maar één speler met meer internationale doelpunten dan Ronaldo. Dat is Ali Daei, die in 149 interlands 109 doelpunten maakte. De voormalig spits van Bayern München leefde lang met de gedachte dat zijn wereldrecord nooit verbroken zou worden, maar weet dat Ronaldo grootse plannen heeft. Na dinsdagavond heeft de Portugese vedette nog maar zestien doelpunten minder dan Daei. En de geschiedenis wijst uit dat hij door de jaren heen alleen nog maar gretiger is geworden. Ronaldo maakte 33 van zijn 93 goals in de laatste vier jaar.

'Ik ben gelukkig en geniet van het moment', zei Ronaldo na afloop van de masterclass in Vilnius. 'Niet vanwege de doelpunten die ik maak, maar vanwege het niveau dat we in de afgelopen jaren halen met de nationale ploeg. Het is aan mij om mijn land zo goed mogelijk te helpen.' Bondscoach Fernando Santos weet dat hij altijd op zijn superster kan rekenen. 'Dit is het onomstotelijke bewijs dat Ronaldo de beste speler van de wereld is', jubelde hij dinsdagavond.

Portugal staat na dinsdagavond tweede in Groep B en heeft nog een wedstrijd minder gespeeld dan Servië, de nummer drie uit de poule. De winnaar van de Nations League ligt zo op koers voor het EK van 2020. Met de kans om de Europese titel te verdedigen, het WK in Qatar én het wereldrecord van Daei heeft Ronaldo bij de nationale ploeg nog genoeg om naar uit te kijken.

Internationale topscorers aller tijden

Naam: Land: Doelpunten:
01. Ali Daei Iran 109
02. Cristiano Ronaldo Portugal 93
03. Ferenc Puskás Hongarije 84
04. Kunishige Kamamoto Japan 80
05. Godfrey Chitalu Zambia 79
06. Hussein Saeed Irak 78
07. Pelé Brazilië 77
08. Bashar Abdullah Koeweit 75
09. Sunil Chhetri Indira 72
10. Miroslav Klose Duitsland 71
Kinnah Phiri Malawi 71
Majed Abdullah Saoedi-Arabië 71
Kiatisuk Senamuang Thailand 71
16. Lionel Messi Argentinië 68
21. Edin Dzeko Bosnië 58
Luis Suárez Uruguay 58
42. Robin van Persie Nederland 50

Feiten over de 93 doelpunten van Ronaldo

• Cristiano Ronaldo maakte zijn 93 doelpunten voor Portugal in 61 wedstrijden. 51 van die duels eindigden in een zege.

• Ronaldo maakte 43 van zijn interlandgoals op Portugese bodem. 35 doelpunten kwamen in uitduels, 15 op neutrale grond.

• Ronaldo heeft in het shirt van Portugal acht hattricks gemaakt. Daar zitten twee wedstrijden met liefst vier goals bij. Veertien keer scoorde Ronaldo twee keer in één duel; zijn overige 39 treffers werden verdeeld over losse wedstrijden.

• Andorra, Armenië, Letland en Zweden zijn de favoriete tegenstanders van Ronaldo. Tegen deze landen scoorde de aanvaller vijf keer. Ronaldo maakte vier doelpunten tegen de Faeröer, Estland, Litouwen en... Nederland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.