Cristhian Stuani, de enige die Messi kan bijhouden in La Liga

Reacties

Het zou kunnen dat er bij het lezen van de naam Cristhian Stuani niet direct een belletje gaat rinkelen. Zelfs bij VI snappen wij dat niet iedereen in Nederland alle gemaakte plannen annuleert wanneer Girona in actie komt in La Liga.

Cristhian Stuani, de enige die Messi kan bijhouden in La Liga

Maar, moet daar direct aan worden toegevoegd, misschien is dat toch wel een idee voor de laatste wedstrijden voorafgaand aan de winterstop. Girona heeft namelijk een waar fenomeen in de gelederen. Cristhian Stuani, een 32-jarige spits uit Uruguay in de bloei van zijn leven. Ja, Stuani is een echte spits, geen vleugelspeler.

Die conclusie mag dit seizoen definitief getrokken worden. Nooit gold Stuani in zijn jongere jaren als een absoluut toptalent. In Uruguay belandde hij via Danubio bij Reggina. De Italiaanse club leek de aanvaller vooral binnengehaald te hebben om een uitgebreid verhuurtraject op te starten. Achtereenvolgens Albacete, Levante en Racing Santander huurden Stuani in de periode van 2009 tot 2012. Uiteindelijk besloot Espanyol Stuani definitief binnen te halen.

Nog steeds waren er geen signalen die lieten zien dat Espanyol de toekomstig topschutter van de Spaanse competitie had binnengehaald. Op het hoogste niveau deed Stuani het met acht (2010/11), negen (2011/12), zeven (2012/13), zes (2013/14) en twaalf (2014/15) doelpunten niet slecht, maar imponerend waren de cijfers ook niet. Toch nam Middlesbrough de gok. De Championship-club telde vier miljoen euro neer en haalde Stuani medio 2015 naar Engeland.

Cristhian Stuani werd bij Middlesbrough 'misbruikt' als vleugelspeler en kwam nooit helemaal uit de verf.
Cristhian Stuani werd bij Middlesbrough 'misbruikt' als vleugelspeler en kwam nooit helemaal uit de verf.

Door zijn enorme arbeidsethos groeide Stuani bij Middlesbrough uit tot een favoriet van de fans. Hij bleef maar opstomen langs de zijlijn en knokte voor elke meter. In voorstaande beschrijving is ook direct de grote ‘fout’ van de Engelse club terug te vinden: Stuani werd ingezet op de vleugel. Hij maakte in die rol zeven goals in zijn eerste seizoen. Een jaar later volgden er vier in de Premier League. Middlesbrough had genoeg gezien en deed zaken met Girona.

Zo had Girona er voor 2,5 miljoen euro plotseling een sensatie bij. Stuani werd in de punt van de aanval geposteerd en bleek een ware doelpuntenmachine. Met 21 doelpunten in 33 competitieduels was zijn eerste seizoen een groot succes. Een One Day Wonder? Niet bepaald, want dit seizoen lijkt levende legende Lionel Messi alleen Stuani te hebben als concurrent in de strijd om de Trofeo Pichichi, de beker voor de topscorer van La Liga. Stuani scoorde dit seizoen in dertien wedstrijden elf keer, net als Messi. De Uruguayaan had zelfs 26 minuten minder nodig om tot dat aantal te komen.

Vooralsnog strijden Cristhian Stuani en Lionel Messi om de Trofeo Pichichi.
Vooralsnog strijden Cristhian Stuani en Lionel Messi om de Trofeo Pichichi.

Girona speelt volgens de leer van Johan Cruijff en Stuani is behalve doelpuntenmaker ook aanspeelpunt. Trainer Eusebio Sacristán geniet van de routinier. 'Hij is zo ontzettend belangrijk voor ons. Hij doet eigenlijk alles goed, ook in defensief opzicht. Cristhian is zo veelzijdig. Hij is tweebenig en kan geweldig koppen. Hij is volwassen, barst van de ervaring en is een echte leider in onze selectie.'

Onder leiding van Stuani staat Girona op de kaart in Spanje. De Catalanen verdronken jarenlang in de schaduw van Barcelona. Nu niet meer. Girona staat negende, op slechts vijf punten afstand van nummer vier Real Madrid. Er wordt al voorzichtig gedroomd van Europees voetbal, en waarom ook niet? Girona heeft zijn eigen Messi en een garantie op doelpunten is in heel veel gevallen ook een garantie voor succes. Sevilla is gewaarschuwd.

Spelersprofiel

C. Stuani


Geboortedatum:
12 oktober 1986
Leeftijd:
37
Geboorteplaats:
Tala
Nationaliteit
Uruguay
Lengte:
1,86 m
Gewicht:
76 kg
Huidige club:
Girona
Sevilla
Sevilla
2 - 0
Girona
Girona
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.