Heerenveen wint thuis opnieuw niet en blijft in gevarenzone

Reacties

De thuisbalans van SC Heerenveen blijft erbarmelijk na het duel met PEC Zwolle. Opnieuw werd er niet gewonnen door de Friezen in het Abe Lenstra Stadion, waar de bezoekers andermaal toonden dat het lek boven is.

Heerenveen wint thuis opnieuw niet en blijft in gevarenzone
sc Heerenveen
sc Heerenveen
1 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Na twintig speelronden stond Heerenveen slechts één punt boven de gevreesde degradatiezone en op 8 december was voor het laatst gewonnen in de competitie. Hoe anders was de stemming bij PEC. Met Jaap Stam als opvolger van John van 't Schip werd direct na de winterstop de weg omhoog ingezet. Feyenoord, Heracles Almelo en FC Utrecht werden achtereenvolgens verslagen. Dat er meer vertrouwen is bij de Zwollenaren, werd in de beginfase al duidelijk zaterdagavond.

Met een prachtige actie van Younes Namli zorgde PEC in de vijfde minuut al voor het eerste gevaar. Warner Hahn redde, net als even later bij een poging van Mike van Duinen. Zo waren er in het eerste kwart al inleidende beschietingen. Heerenveen kreeg kansen via Jizz Hornkamp en Michel Vlap en had ook geen succes. Die mogelijkheden werden overschaduwd door de kans die Ben Rienstra in de 26ste minuut kreeg namens de thuisploeg. De voormalige PEC-middenvelder kopte de bal van dichtbij in de handen van Mickey van der Hart.

Aanvallen is dit seizoen niet zozeer het probleem van het defensief zo kwetsbare Heerenveen. Dat er offensief voldoende kwaliteit is, werd in de dertigste minuut ook duidelijk bij de 1-0 van Vlap. Sam Lammers controleerde de bal knap uit een goede voorzet van Mitchell van Bergen, maar stuitte nog op Van der Hart. In de rebound was het raak via Vlap, die al zijn tiende Eredivisie-doelpunt van het seizoen maakte.

De 1-0 van Michel Vlap bracht hoop op de tweede thuiszege van het seizoen in de Eredivisie.
De 1-0 van Michel Vlap bracht hoop op de tweede thuiszege van het seizoen in de Eredivisie.

Een kwartier na die opsteker ging het defensief weer goed mis bij Heerenveen. Uit een corner van Namli kopte Thomas Lam de bal binnen zonder ook maar enigszins gehinderd te worden. Het leek een voorbode voor een vermakelijke en open tweede helft. Heerenveen maakte de verwachtingen echter niet waar. De angst sloop in de ploeg, die voor eigen publiek in de competitie nog maar één keer had gewonnen. Geen Eredivisie-club deed het wat dat betreft slechter in de eerste twintig speelrondes.

PEC was na rust het gevaarlijkst, met Namli als smaakmaker tegen zijn oude club. Veel grote kansen waren er echter niet. Jan Olde Riekerink probeerde bij Heerenveen voor een impuls te zorgen door de in de winterstop gehaalde Dennis Johnsen in te laten vallen voor Nemanja Mihajlovic. Aan de andere kant kwam Stanley Elbers voor de gehavende Mike van Duinen. De coaches probeerden al wisselend een overwinning te forceren, maar dat lukte niet. Mede door goed keeperswerk van Hahn, die spectaculair redde bij een kopbal van Bram van Polen.

Gescoord werd er niet meer, waardoor Heerenveen als nummer dertien zenuwachtig naar onder moet blijven kijken. PEC Zwolle heeft met twee punten meer wat meer lucht en staat tiende.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Meer PEC Zwolle
Meer over PEC Zwolle
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.