Costa Rica haalt op karakter kwartfinale tegen Oranje

Met tien man heeft Costa Rica een einde gemaakt aan het WK van Griekenland. Na een uitputtingsslag brachten strafschoppen de Midden-Amerikanen in de kwartfinale tegen Nederland (1-1).

Geschiedenis zou er sowieso worden geschreven in Recife. De vraag was alleen of Costa Rica of Griekenland een historische prestatie zou neerzetten door de kwartfinale te bereiken. Het werd een vervolg van de droom van de Costa Ricanen, die daarmee zaterdag 5 juli in Salvador de tegenstanders zijn voor Nederland.

Bryan Ruiz was hard op weg de gevierde man te worden bij Los Ticos door in de 52ste minuut de ban te breken in een wedstrijd die tot dat moment weinig hoogtepunten had gekend. Het leek het begin van het einde van de WK-droom van Griekenland. De formatie van bondscoach Fernando Santos ontbeerde de ingrediënten om de defensie van Costa Rica te verontrusten.

De Griekse reddingsboei kwam er na ruim een uur door toedoen van Óscar Duarte. De Costa Ricaanse rechtsback, die al een gele kaart op zak had na een overtreding op Lazaros Christodoulopoulos, kon in de 65ste minuut de kleedkamer opzoeken. Scheidsrechter Ben Williams bestrafte hem voor een onreglementaire actie op José Holebas.

Duarte, rechts op de foto in duel met de Griekse aanvaller Georgios Samaras, ontbreekt tegen Nederland na zijn rode kaart.

Maar ook met een man meer leek het aanvalsspel van de Grieken te ondermaats en te inspiratieloos om de uitschakeling te voorkomen. Veel meer dan schoten uit de tweede lijn hoefde Costa Rica niet te verwerken.

De ultieme ontsnapping tegen Ivoorkust – in blessuretijd bracht de benutte penalty van Georgios Samaras de Grieken in de achtste finale – bood enige hoop voor de ploeg van Santos. En terecht, want weer was daar in de extra tijd de Griekse treffer. Verdediger Sokratis Papastathopoulos bracht in de rebound de 1-1 op het scorebord.

Ook in de verlengingen nam Griekenland de tijd om de genadeklap uit te delen aan het moegestreden Costa Rica. Konstantinos Mitroglu miste in de extra tijd dé kans om strafschoppen te voorkomen. Het bleek een dure misser, want in de noodzakelijke penaltyreeks trok Costa Rica alsnog aan het langste eind. De redding van Keylor Navas op de inzet van Theofanis Gekas bleek doorslaggevend.

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.