Controverse bij struikelend Man City, Mané is de ultieme Palace-nachtmerrie

Manchester City is er zaterdag niet in geslaagd om in eigen huis van Southampton te winnen. Het duel in het Etihad Stadium kende twee momenten, voor beide doelen een, die het nodige stof tot napraten gaven. Liverpool maakte geen fout tegen Crystal Palace. Dat Sadio Mané scoorde, was geen verrassing.

Manchester City
0 - 0
Southampton
Southampton

Manchester City was woensdag in de Champions League met 6-3 te sterk voor RB Leipzig en Nathan Aké gaf toen met de openingstreffer het startschot voor dit voetbalfeest. De Nederlander begon ook tegen Southampton in de basis, maar een volgend doelpuntenfestijn zat er niet in. City kwam er tegen de stugge ploeg van Ralph Hasenhüttl maar moeizaam doorheen en de kansen voor rust waren schaars.

Southampton loerde op zijn kansen om er zelf uit te komen en leek een kwartier in de tweede helft een enorme opsteker te krijgen. Adam Armstrong brak door en werd gestuit door Kyle Walker, die voor deze ingreep een rode kaart kreeg. Southampton zou bovendien een strafschop krijgen. Scheidsrechter Jonathan Moss werd echter gecorrigeerd door de VAR; Walker mocht blijven staan en de bal ging niet op de stip. Dat was toch wel behoorlijk discutabel.

City kwam met de schrik vrij en leek vlak voor tijd zelfs nog de overwinning te pakken. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd tikte Sterling binnen, nadat Southampton-doelman Alex McCarthy een inzet van Phil Foden nog had gekeerd. De vlag ging echter omhoog voor buitenspel en de VAR steunde die beslissing. Of dat een juiste beslissing was? De getrokken lijntjes op het tv-scherm gaven weinig duidelijkheid. Zo is het laatste woord over deze wedstrijd nog niet gesproken.

Liverpool
Liverpool
3 - 0
Crystal Palace

Met Virgil van Dijk in het hart van de defensie kende Liverpool een slecht begin van de thuiswedstrijd tegen Crystal Palace. De bezoekers kregen in de eerste drie minuten al twee enorme kansen, maar Wilfried Zaha en Christian Benteke slaagden er niet in om de score te openen. Liverpool vond hierna grip op het duel en kreeg al een paar kansen, waaronder een enorme voor Diogo Jota, om op voorsprong te komen. De gewenste openingstreffer werd pas kort voor rust gevonden.

Mané was de man die scoorde. Palace-doelman Vicente Guaita redde nog knap bij een kopbal van Mohamed Salah, maar was vervolgens kansloos bij de rebound van de Senegalees. Voor Mané was het zijn honderdste goal in het shirt van Liverpool en de negende competitiewedstrijd tegen Palace op rij (!) waarin hij trefzeker was. Dat is een Premier League-record: nog nooit eerder zette een speler zo'n reeks neer.

Crystal Palace moest in de achtervolging en twintig minuten in de tweede helft bracht Patrick Vieira Jairo Riedewald als invaller binnen de lijnen. De voormalig Ajacied had echter een vervelende rol in de 2-0 van Liverpool: Riedewald raakte bij een doorgekopte hoekschop Salah kwijt en zag de Egyptenaar van dichtbij raak schieten. De mooiste goal van de middag werd vervolgens vlak voor tijd gemaakt door Naby Keïta, die met een heerlijke volley voor de 3-0 zorgde.