Concurrentie faalt: Nederlandse coëfficiënteninhaalslag gaat door

Reacties

Nederland heeft na de eerste groepswedstrijden goede zaken gedaan op de coëfficiëntenranglijst. Ondanks twee nederlagen zijn de resultaten op de UEFA-lijst positief, de concurrentie deed het namelijk niet veel beter.

Concurrentie faalt: Nederlandse coëfficiënteninhaalslag gaat door
© Pro Shots

Ajax kwam woensdag als eerste Nederlandse club in actie, maar kon in de eerste Europese wedstrijd niet bijdragen aan de coëfficiëntenranglijst: er werd met 0-1 verloren van Liverpool. En dus werd donderdag de blik op AZ, Feyenoord en PSV gericht. Die clubs krijgen immers net als Ajax voor elke winstpartij 0,4 punt voor op de UEFA-lijst.

De donderdagavond begon erg mooi voor Nederland: AZ hield Napoli knap op 0-0 en PSV was via Mario Götze op een 1-0 voorsprong gekomen tegen Granada. Toen AZ in de 57ste minuut op een 0-1 voorsprong kwam in Napels, werd er ook in Eindhoven gescoord. Het was Jorge Molina die Granada naast PSV schoot, enkele minuten later kwamen de Spanjaarden op een 1-2 voorsprong.

PSV kwam nog dicht bij een resultaat, maar verloor het eerste groepsduel in de Europa League. De eerste punten werden echter knap gesprokkeld door AZ, dat de 0-1 voorsprong met succes verdedigde. Feyenoord kwam in het tweede blok van de donderdagavond in actie en kreeg tegen Dinamo Zagreb al vroeg een uitgelezen kans op de openingstreffer, maar Steven Berghuis faalde vanaf de strafschopstip. Er werd uiteindelijk niet gescoord in Kroatië, waardoor Feyenoord een punt voor zichzelf in Groep K pakte en 0,2 punt voor de coëfficiëntenranglijst.

In totaal pakten Nederlandse clubs in de eerste groepswedstrijden 0,6 punt, wat na de eerste groepswedstrijden in Europa betekent dat we op de coëfficiëntenranglijst België iets zien uitlopen. De Belgen pakten weliswaar op de donderdagavond minder punten met nederlagen voor Standard Luik en AA Gent, maar hadden in de Champions League wel succes via Club Brugge, dat Zenit Sint-Petersburg met 1-2 versloeg.

Nederland heeft al een flinke inhaalslag achter de rug en gaat daar in dit nieuwe seizoen mee verder. Voorafgaande aan de duels op donderdag bedroeg de achterstand op België - de nummer acht - 1,1 punt, inmiddels gaat het om een achterstand van 0,9 punt. Beide landen hebben nog vier teams die actief zijn in Europa.

Hoe deed de rest van de concurrentie het? Slecht, is het simpele antwoord. Oostenrijk, Oekraïne en Turkije waren voorafgaande aan de donderdagwedstrijden de naaste belagers van Nederland, in vergelijking met woensdag is Nederland flink uitgelopen. Zo is het verschil met nummer tien Oostenrijk bijna weer een vol punt, terwijl Oekraïne en Turkije geen enkel punt pakten na nederlagen van Zorya Luhansk en Sivasspor. Schotland is inmiddels over Turkije heengegaan op de ranglijst.

Een plek bij de eerste tien is voldoende voor een rechtstreeks Champions League-ticket voor de Eredivisie-kampioen van 2022. Ook de kampioen van dit seizoen mag zich rechtstreeks melden in de groepsfase van het elitetoernooi.

# Land Coëfficiënt Clubs in Europa
7 Rusland 37.049 4/6
8 België 33.700 4/5
9 Nederland 32.800 4/5
10 Oostenrijk 31.825 4/5
11 Oekraïne 29.500 3/5
12 Schotland 29.375 2/4
13 Turkije 28.900 2/5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.