'Collectief loonoffer is een utopie bij Ajax'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Dit keer verslaggever Marco Timmer over de gesprekken bij Ajax over het inleveren van salaris.

'Collectief loonoffer is een utopie bij Ajax'
© Pro Shots

'Ja, wij zijn solidair. De club loopt in deze zware tijd hoe dan ook vele miljoenen mis. Daarover hebben we gesprekken gevoerd. Wij vinden het als spelersgroep vanzelfsprekend ook een bijdrage te leveren.' Dit zei Daley Blind op 11 mei tegen VI. De sterkhouder verwoordde als lid van de spelersraad de mening van de selectie. Een mooi gebaar van de Ajax-spelers, alleen wel veel te gehaast naar buiten gebracht.

Het lijkt namelijk een hels karwei te worden het gezamenlijke loonoffer te realiseren. Uiteraard was het nieuws dat spelers, trainers en directie bij Ajax gingen inleveren mede een signaal naar de supporters. Die zitten voor het al dan niet verlengen van hun seizoenkaarten in de onzekerheid of er überhaupt weer snel publiek het stadion in mag. Een duidelijk eensgezind statement van de spelers komt dan krachtig over. Maar collectief optreden in deze is bijna onmogelijk. Het akkoord dat de spelersvakbonden en de werkgeversorganisatie hebben uitonderhandeld geldt bij veel clubs als richtlijn, maar dat wordt het bij Ajax sowieso niet.

De club betaalt namelijk veruit het meest aan salarissen, wat inhoudt dat spelers tot 1 januari volgens die richtlijn soms enkele tonnen moeten afstaan. Aanvoerder Dusan Tadic zou dan meer kwijt zijn dan de gehele selectie van bijvoorbeeld Willem II. Dat lijkt makkelijk met een miljoenensalaris, maar niemand kan en mag in het huishoudboekje van een voetballer kijken. Ajax heeft bovendien een riant eigen vermogen van 261 miljoen euro en noteerde in februari bij de presentatie van de halfjaarcijfers nog 53 miljoen winst. Hoewel de club bij een seizoen zonder publiek tegen de 60 miljoen verliest, is zij niet noodlijdend en spelers zijn juridisch ook niet verplicht loon in te leveren.

Verschillende belangen
Een collectieve afspraak wordt bij Ajax ook bemoeilijkt doordat veel spelers verschillende belangen hebben. Sommigen willen weg en kregen de toezegging dat Ajax zal meewerken aan een transfer. Maar dat was vóór corona. Zaakwaarnemers roeren zich en sommigen gebruiken het loonoffer nu in de onderhandelingen om de transferafspraken alsnog gerealiseerd te zien.

Een oplossing is dat Ajax met iedere speler afzonderlijk gaat praten om tot nieuwe afspraken te komen. Maar ook dat kan leiden tot scheve gezichten bij de spelers die bijna alles bespreken in de diverse appgroepjes. Technisch directeur Marc Overmars verwachtte in december een drukke zomer. Die krijgt hij alsnog, alleen om andere redenen dan gedacht.

'Ajax is veel rijker dan straatarm Barcelona'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.