Coëfficiëntenlijst: Nederland profiteert van falende concurrentie

Reacties

Nederland heeft donderdagavond prima zaken gedaan op de UEFA-coëfficiëntenlijst door de overwinningen van PSV en Feyenoord en het gelijkspel van AZ in de derde voorronde van het Europa League-toernooi. De landen om ons heen verging het aanzienlijk minder goed.

Coëfficiëntenlijst: Nederland profiteert van falende concurrentie

Het als twaalfde geklasseerde Nederland verkleinde zo zijn achterstand op Oostenrijk. De nummer elf zag zijn enige vertegenwoordiger in dit stadium van het toernooi verliezen: Austria Wien ging donderdag voor eigen publiek met 1-2 onderuit tegen Apollon Limassol. De winnaar van dit tweeluik duelleert in de play-offs met PSV of FK Haugesund. Oostenrijk moet het al doen zonder Sturm Graz, dat vorige week werd uitgeschakeld door Haugesund. Wel is Wolfsberger AC zeker van de groepsfase.

De Tsjechen, die vlak onder Nederland staan, vaardigen Sparta Praag, Viktoria Plzen en Mlada Boleslav af in de derde voorronde en konden donderdag in theorie dus flink scoren en de druk op Nederland opvoeren. Dat liep even anders. Mlada Boleslav speelde doelpuntloos gelijk bij FCSB, Sparta Praag staat er niet florissant voor na een 2-2 gelijkspel in eigen huis tegen Trabzonspor en Viktoria Plzen verloor met 1-0 bij Antwerp FC. Jablonec is bovendien al uitgespeeld.

De Denen, een andere potentiële bedreiger van Nederland, raken zeer waarschijnlijk Brøndby IF en FC Midtjylland kwijt nadat beide clubs in eigen huis met 2-4 verloren van respectievelijk Sporting Braga en Rangers FC. Esbjerg ligt er bovendien al uit.

Natuurlijk is het nog veel te vroeg voor een hosannastemming. Als LASK Linz het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt, een scenario dat deze week weer iets waarschijnlijker werd, pakt het liefst vier bonuspunten voor Oostenrijk: oftewel 0,8 punt voor het landencoëfficiënt. Voor het bereiken van de groepsfase van de Europa League worden geen bonuspunten uitgekeerd. Ook in dat opzicht is het dus cruciaal dat Ajax zich plaatst voor het elitetoernooi.

Narsingh bijna klaar voor basisplek: 'Heb niet lang meer nodig'

De komende weken gaat het er sowieso om spannen. Vanzelfsprekend is een situatie zoals vorig seizoen, waarin alleen Ajax en PSV overzomerden, zeer onwenselijk. Het was aan de sprookjesachtige campagne van de Amsterdammers in de Champions League te danken dat Nederland niet wegzakte op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Sterker nog: Nederland klom naar de elfde plaats, waardoor de kampioen van dit seizoen direct toegang krijgt tot de Champions League als de winnaar van de komende editie van het miljardenbal zich ook via de eigen competitie kwalificeert voor het elitetoernooi. Het is een cliché, maar het kan de komende maanden alle kanten op. Van een plek in de toptien (en daarmee in alle scenario's een rechtstreeks Champions League-ticket voor de kampioen van 2021) tot het verliezen van de huidige twaalfde plaats.

Dan kan het geen kwaad als de landen om ons heen worden geplaagd door een exodus, hetgeen na donderdagavond zeker niet uitgesloten is.

UEFA-coëfficiëntenlijst per 8 augustus:

Land Punten Clubs in de race
1. Spanje 86,069 (7/7)
2. Engeland 74,605 (7/7)
3. Duitsland 58,784 (7/7)
4. Italië 58,439 (7/7)
5. Frankrijk 49,915 (6/6)
6. Rusland 42,383 (5/6)
7. Portugal 40,949 (5/5)
8. België 31,800 (5/5)
9. Oekraïne 30,300 (5/5)
10. Turkije 29,800 (5/5)
11. Oostenrijk 28,325 (4/5)
12. Nederland 27,550 (4/5)
13. Tsjechië 25,500 (4/5)
14. Denemarken 25,375 (3/4)
15. Cyprus 24,375 (3/4)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.