Code rood bij Barça: hoe moet Koeman de afwezigheid van Fati opvangen?

Reacties

Met Ansu Fati is Ronald Koeman een van zijn belangrijkste spelers voor zo'n vier maanden kwijtgeraakt. Voor de aanvaller wacht een behoorlijk lange revalidatieperiode nadat hij al met succes is geopereerd aan zijn linkerknie. Koeman heeft vier opties om de afwezigheid van de net achttien geworden Fati op te vangen. Wat is de beste keuze?

Code rood bij Barça: hoe moet Koeman de afwezigheid van Fati opvangen?
© Pro Shots

Fati is misschien wel de sterkst presterende Barcelona-speler dit seizoen. Tot halverwege de thuiswedstrijd tegen Real Betis van afgelopen zaterdag althans. De linksbuiten werd gewisseld vanwege knieklachten en de schade bleek fors. Voor het toptalent is de scheur in de meniscus van zijn linkerknie een flinke tegenslag in wat voor hem persoonlijk een topseizoen leek te worden. Fati scoorde vier keer in de eerste zeven speelrondes van La Liga, maakte in september als zeventienjarige al zijn interlanddebuut voor Spanje en kreeg van Koeman bovendien volop vertrouwen en speeltijd.

Hoe gaat de Nederlander het voorin nu invullen? Koeman heeft bij Barça duidelijk gekozen voor een 4-2-3-1-systeem. Helder is ook dat Lionel Messi bij die speelwijze het liefst hangend vanaf rechts of als nummer 10 speelt en indien fit heeft de nu geblesseerde Coutinho onder Koeman al vaak als nummer 10 mogen spelen. De Braziliaan flopte eerder bij Barcelona als linksbuiten, dus een vaste terugkeer naar die positie is onwaarschijnlijk. Koeman lijkt te moeten gaan kiezen uit onderstaande opties.

Ousmane Dembélé
Is ietwat opgeleefd na een aarzelende start onder Koeman. De 23-jarige Fransman scoorde in twee van de drie groepswedstrijden in de Champions League en maakte met name tegen Juventus indruk. Dembélé speelde dit seizoen geregeld vanaf rechts, terwijl hij voorheen meestal vanaf links kwam. Voor de volstrekt tweebenige aanvaller zelf lijkt het weinig uit te maken. Verontrustend voor Koeman is wel dat Dembélé bij zijn laatste basisoptreden als linkeraanvaller, uit tegen Getafe, bijzonder slecht speelde. Kan hij nu wel zijn belofte inlossen als oorspronkelijke vervanger van Neymar? Bij het vertrek van de Braziliaan zag Barça in Dembélé de linksbuiten van de toekomst. In de zomer van 2018 werd liefst 130 miljoen euro op tafel gelegd.

Pedri
Maakt veel indruk in zijn eerste seizoen bij Barcelona. Voor een zeventienjarige speelt het talent dat overkwam van Las Palmas al bijzonder volwassen, zonder veel balverlies en vaak de juiste keuzes makend in de gevarenzone. Koeman gunde Pedri tot nu toe in iedere competitiewedstrijd speeltijd. De aanvallende middenvelder speelde al op alle drie de posities achter de spits. Durft Koeman het nu al aan met de rechtspoot als eerste linksbuiten in de maanden zonder Fati?

Trincão
Is net als Pedri bezig aan zijn eerste halfjaar bij Barcelona en mocht tot dusver in iedere competitiewedstrijd invallen van Koeman. De twintigjarige Portugees speelt dan vrijwel altijd vanaf rechts en in de rol van hangende rechtsbuiten trok hij bij Sporting Braga ook de aandacht van Barcelona. Trincão lijkt minder ver in zijn ontwikkeling dan Pedri. Bovendien zou als linksbuiten spelen van hem meer aanpassingen vragen.

Antoine Griezmann
Een optie, maar wel de meest onwaarschijnlijke. Als linksbuiten oogde Antoine Griezmann bijna een seizoenlang niet zichzelf bij Barcelona. Bij het opstellen van Griezmann op die flank had het er veel van weg dat Ernesto Valverde en Quique Setién simpelweg een parkeerplek moesten vinden voor de mega-aankoop. Koeman hoopte dit seizoen juist dat Griezmann met een rol in de as of eventueel vanaf rechts weer de oude vorm van in zijn Atlético Madrid-jaren kon vinden.

Poll (gesloten) Wie zou jij als linksbuiten opstellen bij Barcelona?
  • 51% Ousmane Dembélé (791 stemmen)
  • 36% Pedri (553 stemmen)
  • 5% Trincão (74 stemmen)
  • 8% Antoine Griezmann (121 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.