Clubbaas Schalke haalt genadeloos hard uit naar opgestapte 'td'

Reacties

Schalke 04 is nog maar net van de degradatiezorgen verlost, of er steekt een nieuwe storm op bij de club waar Huub Stevens nog tot het einde van het seizoen trainer is. Clubbaas Clemens Tönnies heeft in een interview op het clubkanaal snoeihard uitgehaald naar Christian Heidel, de technisch directeur die eerder dit seizoen de handdoek gooide.

Clubbaas Schalke haalt genadeloos hard uit naar opgestapte 'td'

De 55-jarige Heidel stapte begin maart uit eigen beweging op bij Schalke, toen de druk na een serie pijnlijke nederlagen op toenmalig trainer Domenico Tedesco op zijn hoogst was. Dat neemt Tönnies, voorzitter van de raad van toezicht, de td heel erg kwalijk. Hij wijst Heidel aan als hoofdverantwoordelijke voor de sportieve crisis van de laatste maanden.

'De hoofdverantwoordelijke heeft de handdoek gegooid', begon Tönnies zijn relaas in een interview met Schalke-TV. 'Hij zei dat hij ons niet langer in de weg wilde staan. Dat kon ik op dat moment echt niet begrijpen. Ik zou dat zelf nooit doen, ik zou Schalke nooit in de steek laten. Als ik had geweten dat we tegen degradatie zouden strijden, dan had ik veel eerder gereageerd.'

Christian Heidel (links) en Clemens Tönnies in mei 2018, toen Schalke 04 nog de nummer twee van Duitsland was.
Christian Heidel (links) en Clemens Tönnies in mei 2018, toen Schalke 04 nog de nummer twee van Duitsland was.

Tönnies en de raad van toezicht, waarvan ook de 65-jarige Stevens lid was tot hij in maart de ontslagen Tedesco opvolgde als interim-trainer, wilde Heidel al in 2018 te hulp schieten door een of meer adviseurs aan te stellen. Op die manier hoopte hij dat de td meer rugdekking had kunnen geven aan Tedesco. Nu slaagde Heidel daar niet in, met alle gevolgen van dien.

Na drie nederlagen op rij in de Bundesliga barstte de bom toen Schalke in de achtste finale van de Champions League met 7-0 werd afgedroogd door Manchester City. 'Domenico is een behoorlijke tijd aan zijn lot overgelaten door Christian. Daar doe ik nu hardop mijn beklag over. We zijn hem daardoor kwijtgeraakt, en dat vond ik persoonlijk erg spijtig.'

Kritiek
Tönnies staat er in Duitsland om bekend openlijk en zonder aanzien des persoons kritiek te uiten in zijn rol als voorzitter van de raad van toezicht, maar was de laatste jaren bewust een stuk terughoudender. Te lang, zegt hij nu zelf. 'Ik begreep de kritiek aan mijn adres, dit zal me niet nog een keer gebeuren. Ik erken dat ik te lang rustig gebleven ben.'

Clemens Tönnies in een innige omhelzing met de 33-jarige Domenico Tedesco, de in maart ontslagen trainer van Schalke 04.
Clemens Tönnies in een innige omhelzing met de 33-jarige Domenico Tedesco, de in maart ontslagen trainer van Schalke 04.

Want in een jaar tijd is de situatie in Gelsenkirchen er een stuk minder rooskleurig op geworden. Na het eerste seizoen onder Tedesco (33) mocht Schalke zich nog vicekampioen van Duitsland noemen en wees niets erop dat de jonge trainer nog geen jaar later zou worden ontslagen. Nu moeten Die Königsblauen op zoek naar een nieuwe coach én td.

Opvolgers
Door één kandidaat kan volgens Kicker en Bild alvast een streep: Markus Krösche van SC Paderborn. Michael Reschke, in februari vertrokken bij VfB Stuttgart, is nog wel in gesprek met Schalke voor de functie van sportief directeur. Als opvolger van Stevens zijn David Wagner (ex-Huddersfield Town) en Dieter Hecking (nu nog Borussia Mönchengladbach) in beeld.

De nieuwe technische leiding wacht volgens Tönnies, die op 30 juni moet worden herkozen, een belangrijke taak: het kaf van het koren scheiden in de veel te brede Schalke-selectie, die volgens berichten in Duitse media geen eenheid was. 'Het gaat erom de ploeg uit te dunnen. De selectie is te groot, die moet kleiner worden gemaakt. En dan zullen we weer de aanval kiezen!'

Bundesliga

Stand Bundesliga 2018/2019

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
13
SC Freiburg
34
8
12
14
46-61
-15
36
14
Schalke 04
34
8
9
17
37-55
-18
33
15
FC Augsburg
34
8
8
18
51-71
-20
32
16
VfB Stuttgart
34
7
7
20
32-70
-38
28
17
Hannover 96
34
5
6
23
31-71
-40
21
18
1. FC Nürnberg
34
3
10
21
26-68
-42
19
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.