Clark maakt fout goed en geeft Vitesse hoop voor return tegen Groningen

FC Groningen heeft zaterdag nagelaten om Vitesse een serieuze dreun te bezorgen in de halve finale van de play-offs om een Europees ticket. De ploeg van trainer Danny Buijs won met miniem verschil en incasseerde een uitdoelpunt, terwijl veruit de meeste kansen voor de Groningers waren.

FC Groningen
2 - 1
Vitesse
Vitesse

Vitesse leek vertrouwen te hebben getankt door in de laatste tweecompetitiewedstrijden te winnen van De Graafschap (6-1) en VVV-Venlo (1-3). Daar was in Groningen echter lang weinig van te merken. De ploeg van Buijs was vanaf het begin sterker. Deyovaisio Zeefuik zette de toon. Na negen minuten kwam de rechtsback mee naar voren en vuurde hij na een pass van Ritsu Doan op de vuisten van Remko Pasveer.

Ook Mimoun Mahi kwam al vroeg dicht bij een treffer. Kaj Sierhuis verloor een duel met de uitgekomen Pasveer, waarna een inzet van Mahi door Maikel van der Werff van de lijn werd gehaald. Vitesse kreeg vervolgens tik te verwerken toen Matús Bero geblesseerd raakte aan zijn enkel na een duel met Zeefuik. Later ging de middenvelder van Vitesse zelfs naar het ziekenhuis. Alexander Büttner verving hem.

Groningen leek na 37 minuten op 1-0 te komen dankzij Sierhuis, maar hij schoot uit buitenspelpositie raak. Scheidsrechter Dennis Higler keurde het doelpunt af. Op slag van rust was het alsnog raak voor de thuisploeg na klungelig balverlies van Martin Ødegaard. Pasveer had een antwoord op een poging van Doan, maar was in de rebound kansloos toen Mahi van dichtbij binnen tikte. Zo ging Groningen met een voorsprong de rust in en had Vitesse in de hele eerste helft geen enkel schot op doel gelost.

Vitesse-trainer Leonid Slutsky greep in en bracht Tim Matavz voor Thomas Buitink. Toch werd het niet 1-1, maar 2-0. Verdediger Max Clark beging een domme overtreding door zijn voet te laten staan en zo Zeefuik naar de grond te werken. Higler wees naar de stip en Samir Memisevic schoot raak, waardoor Groningen op rozen zat.

De bezoekers uit Arnhem gaven echter niet op. Hoewel er weinig gevaar werd gesticht, was één doelpunt genoeg voor een aardige uitgangspositie in de return, aangezien uitdoelpunten dubbel tellen. Die belangrijke treffer kwam er ook dankzij Clark, die eerder aan de andere kant nog in de fout ging. De verdediger ging mee naar voren, kreeg de bal van Büttner en schoof de bal in de verre hoek achter keeper Sergio Padt: 2-1.

Tim Handwerker schoot daarna nog bijna een vrije trap raak voor 3-1, maar Pasveer redde knap. Aan de andere kant kreeg Thulani Serero een uitgelezen kans op 2-2. Na een verdedigende fout kreeg de middenvelder de bal plots voor de voeten. Hij ging op het doel af, maar Padt redde met zijn voet. Desondanks zal Vitesse hoop houden voor de return van dinsdag in Gelredome.