CL-spoorboekje: nog zestien ploegen onderweg naar Kiev

Reacties

Nu de kruitdampen van de groepsfase van de Champions League zijn opgetrokken, is het tijd om de balans op te maken en vooruit te blikken. Wie hebben de achtste finale verrassend genoeg níét gehaald, welke usual suspects maken nog kans op de eindoverwinning en wanneer zijn de volgende lotingen?

CL-spoorboekje: nog zestien ploegen onderweg naar Kiev

In een drietal poules stond vooraf eigenlijk wel zo'n beetje vast welke twee ploegen zich zouden gaan kwalificeren, de vraag was daarin alleen in welke volgorde. Uiteindelijk hield groepswinnaar Paris Saint-Germain runner-up Bayern München (Groep B) in het laatste onderlinge duel op onderling resultaat achter zich, bleef Barcelona net boven Juventus (Groep D) en eindigde Liverpool drie punten boven Sevilla (Groep E). In andere poules was het vooraf wat lastiger voorspellen.

In Groep A, bijvoorbeeld. Daar plaatste Manchester United zich zoals verwacht makkelijk, daarachter hield FC Basel knap CSKA Moskou en Benfica achter zich. In Groep C waren het uiteindelijk AS Roma en Chelsea (dat in het slotduel de groepswinst verspeelde en dus een pittige loting wacht) die zich plaatsten. Atlético Madrid - de laatste jaren zo sterk - moet genoegen nemen met de Europa League. In Groep F vloog Feyenoord er met drie punten uit, maar verrassender was dat Napoli slechts als derde eindigde. Achter Manchester City is de tweede plek van Shakhtar Donetsk bijzonder knap te noemen.

Dan was er nog Groep G, waarin de vier deelnemers eigenlijk allemaal aan elkaar gewaagd leken. Debutant RB Leizpig en halvefinalist van vorig jaar AS Monaco haalden het uiteindelijk niet, Besiktas en FC Porto wél. Tot slot nog Groep H, de poule des doods. Dat Real Madrid (winnaar van drie van de laatste vier edities van de Champions League) het zou redden, daar bestond geen enkele twijfel over. Dat ze dat als tweede doen, achter groepswinnaar Tottenham Hotspur, is verrassender. Het Borussia Dortmund van Peter Bosz stelde diep teleur.

Real Madrid en Tottenham Hotspur, de twee ploegen die Borussia Dortmund in Groep H ver achter zich lieten.
Real Madrid en Tottenham Hotspur, de twee ploegen die Borussia Dortmund in Groep H ver achter zich lieten.

Loting
Maandag wordt er in Nyon vanaf 12.00 uur geloot voor de achtste finale. De heenwedstrijden (acht duels tussen een groepswinnaar en een nummer twee, die níét uit hetzelfde land of dezelfde poule uit de groepsfase komen) worden gespeeld op dinsdag 13, woensdag 14, dinsdag 20 en woensdag 21 februari; op iedere speeldag zijn er twee wedstrijden. De returns volgen op dinsdag 6, woensdag 7, dinsdag 13 en woensdag 14 maart. Belangrijke aantekening daarbij is dat alle groepswinnaars in de achtste finale eerst een uitduel mogen spelen en de terugwedstrijd in eigen stadion afwerken.

Als alles gespeeld is, wordt er op vrijdag 16 maart 2018 geloot voor de kwartfinales, waarvan de heenduels op dinsdag 3 en woensdag 4 april worden gespeeld. Een week later zijn de returns. Op vrijdag 13 april is de loting voor de halve finales (heenduels op dinsdag 24 en woensdag 25 april, returns op dinsdag 1 en woensdag 2 mei) én de finale. De eindstrijd is vervolgens op zaterdag 26 mei in Kiev.

De zestien achtste finalisten

Groepswinnaars: Manchester United, Paris Saint-Germain, AS Roma, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Besiktas, Tottenham Hotspur.
Runners-up: FC Basel, Bayern München, Chelsea, Juventus, Sevilla, Shakhtar Donetsk, FC Porto, Real Madrid.

De volgende berekening laat zien hoe groot de kans is dat de zestien ploegen elkaar treffen, alle vormen van voorbehoud meegenomen:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.