CL-groepsfase in cijfers: statistieken Dumfries en Blind vallen op

Reacties

De groepsfase van de Champions League zit erop. Aan de hand van cijfers blikt Voetbal International terug op het eerste deel van het miljardenbal.

CL-groepsfase in cijfers: statistieken Dumfries en Blind vallen op

• De meeste wedstrijden werden gewonnen door FC Porto. De Portugezen waren in Groep D vijf keer de sterkste en speelden alleen uit bij Schalke 04 gelijk (2-2). Porto haalde van alle ploegen in de groepsfase dan ook de meeste punten: 16 stuks.

• Vijf ploegen bleven ongeslagen in de groepsfase. Naast Porto waren dat Bayern München, Barcelona, Olympique Lyon en Ajax.

• Bayern en Ajax wonnen allebei twee keer van AEK Athene, met 0 punten uit 6 wedstrijden de slechtste ploeg uit de groepsfase.

• Tot dusver werden er dit seizoen 275 doelpunten gemaakt in de Champions League. Het gemiddelde ligt op 2.86 goal per wedstrijd.

• De meeste doelpunten werden gemaakt tussen de 61ste en 75ste minuut, zo zien we in onderstaande tabel van de UEFA.

Paris Saint-Germain was met 17 doelpunten de meest trefzekere ploeg in de groepsfase van de Champions League, gevolgd door Manchester City (16). Ajax was goed voor 11 goals, hetzelfde aantal als AS Roma en 1899 Hoffenheim, en PSV bleef steken op 6 doelpunten.

• Twee ploegen in de groepsfase scoorden slechts tweemaal. Dit zijn AS Monaco en AEK Athene.

• De meeste overtredingen werden gemaakt door het Zwitserse Young Boys: 109. De werkgever van Miralem Sulejmani is de enige Champions League-deelnemer die de grens van 100 overtredingen passeerde.

• De speler met de meeste overtredingen achter zijn naam is een PSV'er. Denzel Dumfries werd 18 keer teruggefloten.

Neymar is de speler die het vaakst onreglementair werd afgestopt (34 keer). PSV'er Hirving Lozano achtervolgt de Braziliaan, met 24 geïncasseerde overtredingen. In aanloop naar de laatste speelronde van de groepsfase schreef VI hier al over:

• Met 8 doelpunten, waarvan 2 in de uitwedstrijd tegen Ajax van woensdagavond, is Robert Lewandowski de topscorer van de Champions League. Lionel Messi is met 6 goals zijn belangrijkste achtervolger; Ajacied Dusan Tadic deelt met Edin Dzeko, Neymar, Moussa Marega, Paulo Dybala en Andrej Kramaric de derde plaats op de topscorerslijst (5 goals).

Neymar noteerde de meeste doelpogingen in de groepsfase. Hij probeerde 16 keer te scoren. Robert Lewandowski kwam tot 15 doelpogingen.

• De meeste assists werden tot dusver geleverd door Riyad Mahrez (Manchester City) en Carlos Soler (Valencia). Zij waren allebei vier keer de aangever bij een doelpunt.

• In de topdrie van meest verstuurde passes vinden we een Ajacied terug. Daley Blind (505 passes) moet alleen Aymeric Laporte van Manchester City (509 passes) en Toni Kroos van Real Madrid (558 passes) voor zich dulden. Overigens valt Blind buiten de topdrie als het gaat om passes die ook daadwerkelijk aankwamen (430).

• De wedstrijd met de meeste doelpunten was Paris Saint-Germain - Rode Ster Belgrado. Op 3 oktober zagen de fans in het Parc des Princes 7 goals: 6-1. 5 wedstrijden in de groepsfase eindigden in 0-0. Daar zitten 2 duels van Club Brugge bij (uit bij Borussia Dortmund en thuis tegen Atlético Madrid).

• Een opmerkelijk feitje om mee af te sluiten: het grootste verschil in percentage balbezit was 30-70, bij CSKA Moskou - Real Madrid. Ondanks het vele balbezit verloor Real het uitduel in Rusland met 1-0. Woensdagavond ging De Koninklijke ook thuis onderuit tegen CSKA, maar ondanks twee overwinningen op de titelhouder, liggen de Russen uit het toernooi.

Statistieken zijn afkomstig van de UEFA.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.