CL-ervaring helpt Locadia in penaltyreeks Brighton

Zijn ervaring bij PSV heeft Jürgen Locadia geholpen een hoofdrol te vervullen bij het FA Cup-succes van Brighton & Hove Albion.

Brighton schaarde zich zondag met hangen en wurgen voor de halve finale van de strijd om de FA Cup. Pas na strafschoppen werd Millwall, nummer twintig in het Championship, op de knieën gedwongen. Locadia stond daarbij in de schijnwerpers.

In de 73ste minuut en bij een 2-0 achterstand werd een beroep gedaan op Locadia. 'Je komt in een zeer intense wedstrijd terecht tegen een zeer intens Millwall', keek hij in het plaatselijke The Argus terug. Die spanning en druk liet hij niet toe. 'Je moet je wedstrijd spelen en de kwaliteiten tonen die je hebt.'

De aanvaller deed wat van hem werd verwacht. In de 88ste minuut zorgde hij met een volley voor de aansluitingstreffer die in blessuretijd werd gevolgd door de onverwachte gelijkmaker van Solly March. Even leefde hij in de veronderstelling in de tweede verlenging de matchwinner te zijn. In de 120ste minuut dacht Locadia de 2-3 te hebben gescoord. De arbitrage keurde de goal af wegens buitenspel van zijn aangever, een beslissing die niet juist bleek te zijn. Deze tegenvaller bracht hem niet van zijn stuk.

In de noodzakelijke penaltyreeks hield Locadia andermaal zijn hoofd erbij. Zijn ervaring bij PSV in een spannende penaltyreeks op vreemde bodem hielp daarbij. 'Ik heb in de Champions League bij Atlético Madrid dit ook meegemaakt. Ik ben het gewend. Je moet er gaan staan en de penalty benutten. Dat is de enige klus die je moet klaren.'

Mede dankzij de koelbloedigheid van Locadia, en de benutte strafschop van Davy Pröpper, stapte Brighton als winnaar van het veld in The Den. In de halve finale op Wembley wacht een tegenstander van een andere orde: Manchester City. 'Het is een moeilijke loting, maar je moet er altijd voor gaan en ervan genieten. Om naar Wembley te gaan is voor iedereen een nieuwe ervaring, voor de fans, voor onze families. Het is City en ze hebben een goede ploeg. Je moet ervan genieten en niet aan andere dingen denken.'