Civard Sprockel wil CSKA Sofia uit Europa weren

Reacties

Hij speelt inmiddels bij de amateurs in het Gelderse Doorwerth. Toch kan Civard Sprockel (34) nog een behoorlijke impact hebben op zijn oude club CSKA Sofia.

Civard Sprockel wil CSKA Sofia uit Europa weren

Samen met zes andere spelers heeft de voormalige Feyenoorder (op bovenstaande foto in actie namens FC Eindhoven, de club waar hij vorig seizoen speelde) nog meer dan een miljoen euro tegoed van de 31-voudige Bulgaarse kampioen. Wegens structurele wanbetalingen willen zij nu dat de UEFA maatregelen neemt. Ze eisen dat CSKA eerst in actie komt met internetbankieren en pas daarna toegang mag krijgen tot de Europa League.

Team Sprockel krijgt bij de actie hulp van de mondiale spelersvakbond FIFPro. Eerder zijn de zeven spelers afzonderlijk al in het gelijk gesteld door de internationale arbitragecommissie. Sprockel wacht van alle spelers het langst op zijn achterstallige salaris. Hij tekende zes jaar geleden bij CSKA en kreeg drie jaar geleden, in februari 2015, gelijk van de voetbalrechter. Desondanks is er nog altijd niet betaald. Sprockel en zijn zes collega-voetballers zijn zeker niet de enige gedupeerden. Financieel is overstappen naar Bulgarije nogal een gok. Uit onderzoek van de spelersvakbond bleek dat 45 procent van de voetballers niet op tijd krijgt betaald. Als het geld al komt.

'In dat soort competities is niet betalen schering en inslag', zegt FIFPro-jurist Wil van Megen. Naast Bulgarije blijken ook vaak in de competities in Rusland, Oekraïne, Hongarije, Slovenië en Kazachstan contracten weinig waard. 'Veel clubs hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Waar ik me dan altijd nogal boos over maak, is dat de rekeningen aan spelersmakelaars wel worden betaald. We waarschuwen spelers altijd om naar dit soort competities te gaan. Vaak zijn de aanbiedingen mooi, maar worden afspraken niet nagekomen.'

Vanuit het FIFPro-hoofdkwartier in Hoofddorp is inmiddels een brief uitgegaan naar de UEFA die met Financial Fair Play een eerlijk financieel speelveld zegt na te streven. Tot dusverre is de Europese bond echter terughoudend met het schorsen van clubs, zeker als het gaat om grote verenigingen als CSKA. Momenteel staan de Bulgaren tweede in de competitie, een plaats die recht geeft op de voorrondes van de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.