City in extremis naar magisch puntenrecord, Spurs wint in voetbalfeest

Manchester City is er op het nippertje in geslaagd het magische en unieke aantal van honderd punten in één Premier League-seizoen te behalen. Op bezoek bij Southampton won de landskampioen in de dying seconds. Met Daley Blind weer eens in de basis rekende Manchester United af met Watford, terwijl Tottenham Hotspur en Leicester City een onvervalst spektakelstuk maakten van hun onderlinge duel.

Southampton - Manchester City 0-1
Lange tijd leek de fraaie mijlpaal voor The Citizens er niet te komen, zeker voor rust viel er maar weinig te genieten op St. Mary's. Basisklant Wesley Hoedt kopte namens de thuisploeg een corner tegen de lat, Danilo schoot van vlak buiten de zestien naast, maar daarmee waren de grootste kansen wel genoemd. Na rust was City een stuk dreigender, maar John Stones, Bernardo Silva en Raheem Sterling misten hun kansen. In de 94ste minuut was de na een uur ingevallen Gabriel Jesus alsnog de matchwinner: 0-1.

Daarmee stelde City het eerder behaalde puntenrecord nog ietsje scherper én passeerde het een bijzondere grens. In de geschiedenis van de Premier League kwam het nog nooit voor dat een landskampioen het magische aantal van honderd punten haalde. Het oude record stond tot afgelopen week op naam van Chelsea, dat in 2004/05 afsloot op 95 punten. City brak dat record vier dagen geleden - het kwam door een 3-1 zege op Brighton & Hove Albion op 97 punten - waarna het nu dus het seizoen afsluit met honderd punten.

Door de nederlaag verzekerden The Saints zich niet op eigen kracht van nog een seizoen Premier League. Southampton had tot zondag drie punten meer én een veel beter doelsaldo dan concurrent Swansea City, waardoor handhaving alleen nog mathematisch kon worden verspeeld. Nu was de ploeg van Mark Hughes afhankelijk van het resultaat van Swansea, dat in eigen huis met 1-2 verloor van Stoke City. De Welshmen dalen zodoende af naar het Championship, net als Stoke en West Bromwich Albion.

Manchester United - Watford 1-0
Manager José Mourinho gunde Daley Blind in de laatste wedstrijd van het seizoen een basisplek. Het was voor de Nederlander pas de vierde keer dat hij mocht starten in een competitieduel, bovendien de eerste keer sinds 26 augustus. Kleine pleister op de wonde voor Blind: net als bij zijn vorige drie basisoptredens won Manchester United zonder een tegendoelpunt te incasseren.

De afzwaaiende Michael Carrick pakte in zijn afscheidsduel de spotlights door de 1-0 in te leiden. Zijn schitterende lange pass werd door Juan Mata fraai gecontroleerd, de Spanjaard bood Marcus Rashford vervolgens een niet te missen kans. Het Watford van Daryl Janmaat, die negentig minuten binnen de lijnen stond, kon geen gelijkmaker meer produceren.

Tottenham Hotspur - Leicester City 5-4
Spurs en Leicester - die beiden eigenlijk niets meer hadden om voor te spelen - bewezen dat duels om des keizers baard ook zeker de moeite waard kunnen zijn. Het voetbalfeest diende zich al snel aan: in het eerste kwartier vielen drie doelpunten. Eerst knikte Jamie Vardy een vrije trap van Riyad Mahrez in de lange hoek voor 0-1, niet veel later maakte zijn collega-international Harry Kane alweer gelijk. De vedette van de Engelse nationale ploeg profiteerde van gepruts in de Leicester-defensie en schoot met links zijn 29ste doelpunt van het seizoen binnen. Met een droge knal bepaalde Mahrez na vijftien minuten de ruststand.

Net als in de eerste helft maakten beide ploegen ook van de beginfase van het tweede bedrijf een heerlijk spektakel. Kelechi Iheanacho leek de wedstrijd een goede minuut na de pauze te beslissen met een wonderschone knal in de kruising, maar Erik Lamela was zes minuten later hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat het 3-3 stond. Eerst verzorgde hij de aansluitingstreffer met een intikker, vlak daarna schoot hij via verdediger Christian Fuchs raak.

De dit seizoen met veel blessureleed kampende Argentijn vervolmaakte zijn heldenrol na iets meer dan een uur spelen. Met een bekeken schot completeerde hij zijn hattrick, al kan het zomaar zijn dat zijn tweede treffer de boeken in gaat als een eigen doelpunt van Fuchs. Daarmee was de koek echter nog lang niet op. Vardy zorgde met een harde knal voor 4-4, maar wederom wilde Kane zich niet laten aftroeven. Met een heerlijk schot na een fraaie kapbeweging zette hij zijn handtekening onder de 5-4, dat was ook de eindstand.

West Ham United - Everton 3-1
Bij Everton mocht Davy Klaassen weer eens minuten maken, manager Sam Allardyce stuurde hem in de rust het veld in als vervanger van Ramiro Funes Mori. De ex-Ajacied kon een nederlaag echter niet voorkomen. Via Manuel Lanzini en Marko Arnautovic stond het na iets meer dan een uur 2-0, na de aansluitingstreffer van Oumar Niasse bepaalde Lanzini de eindstand op 3-1.

Crystal Palace - West Bromwich Albion 2-0
Tegen het al gedegradeerde WBA pakte basisspeler Patrick van Aanholt de hoofdrol. Lange tijd leek het duel in een bloedeloze 0-0 te gaan eindigen, maar op aangeven van de Nederlandse linksback brak Wilfried Zaha in de 70ste minuut de ban. Zeven minuten later was Van Aanholt zélf de gevierde man door de score te verdubbelen. Jairo Riedewald bleef bij de thuisploeg negentig minuten op de bank.

Burnley - AFC Bournemouth 1-2
Met Nathan Aké in de basis sloot Bournemouth het seizoen af met een zege bij Premier League-revelatie Burnley, dat zich heeft geplaatst voor de Europa League. Vlak voor rust veranderde Chris Wood een schot van richting voor 1-0, Joshua King zorgde een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker, in de blessuretijd zorgde Callum Wilson zelfs voor de overwinning.