City-icoon Touré als talentbegeleider richting derde Premier League-titel

Reacties

Manchester City stevent in een rap tempo op het kampioenschap in de Premier League af, maar het aandeel van Yaya Touré in het succes is minimaal. Toch denkt hij niet aan een vertrek in januari.

City-icoon Touré als talentbegeleider richting derde Premier League-titel

De 34-jarige Touré zit in de nadagen van zijn loopbaan en is niet langer naarstig op zoek naar speelminuten. De middenvelder geniet van het begeleiden van jonge talenten bij City en hoeft natuurlijk ook niet naar een ander werelddeel om nog even te gaan cashen. Touré heeft in Manchester immers al een aardig weeksalaris van liefst 250.000 euro.

De Ivoriaan telt zijn zegeningen en zal in de aankomende transferperiode niet op zoek gaan naar een nieuwe werkgever. 'Alles is goed bij Manchester City. Hij zal honderd procent zeker bij City blijven in januari', zei zaakwaarnemer Dimitry Seluk tegen Sky Sports. 'Hij wil voor de derde keer kampioen van Engeland worden, maar hij geniet er ook van om de jonge spelers bij de club te helpen met zijn ervaring.'

En ervaring, dat heeft Touré voldoende. De Afrikaan debuteerde op zijn achttiende in zijn vaderland Ivoorkust bij ASEC Mimosas in het eerste elftal en begon zijn loopbaan in Europa bij het Belgische Beveren. Via avonturen in Oekraïne (Metalurh Donetsk), Griekenland (Olympiacos) en Monaco (AS Monaco) belandde de krachtpatser in 2007 bij Barcelona. Daar maakte hij reeds kennis met Pep Guardiola.

De coach zag liever Sergio Busquets op de positie van Touré voetballen en in 2010 besloot laatstgenoemde dan ook om zijn spullen te pakken en te vertrekken. Touré koos voor de overstap naar Manchester City en groeide in het Etihad Stadium razendsnel uit tot een publiekslieveling. In zijn debuutseizoen maakte hij op Wembley de winnende goal in de FA Cup-finale tegen Stoke City, waardoor The Citizens voor het eerst in 35 jaar weer eens een hoofdprijs pakten.

In zijn tweede seizoen werd Touré met City kampioen van Engeland en dit succes werd herhaald in het seizoen 2013/14. Nu is de Ivoriaan in zijn achtste seizoen in Manchester hard op weg naar zijn derde Premier League-titel, al draagt hij daar zelf in het veld nauwelijks aan bij. Touré speelde dit voetbaljaar pas drie competitiewedstrijden, allemaal als invaller.

Guardiola houdt Touré tevreden met potjes in het toernooi om de League Cup, waarin hij dit seizoen nog geen minuut miste en zelfs de aanvoerdersband droeg. Ook mocht de middenvelder starten in de laatste twee groepswedstrijden in de Champions League, tegen Feyenoord en Shakhtar Donetsk. City was toen echter al zeker van een plek in de volgende ronde. Er stond niet bijster veel meer op het spel.

Om te zeggen dat Touré zijn passie voor het spelletje is verloren, dat gaat te ver. Hij kiest alleen voor een andere rol. Zo heeft de routinier zich inmiddels weer beschikbaar gesteld voor het Ivoriaanse nationale elftal. Touré kondigde vorig jaar nog na precies honderd interlands zijn afscheid aan, maar wil nu ook de volgende generatie in zijn vaderland gaan helpen met zijn ervaring. Net als hij bij City aan het doen is, dus.

Woensdagavond speelt City uit tegen Newcastle United en de kans is klein dat Touré in dit duel voor het eerst dit seizoen in de basis zal staan bij een competitiewedstrijd. De middenvelder heeft zich bij zijn nieuwe takenpakket neergelegd en zal er staan als Guardiola hem toch nog eens nodig heeft. Mocht dat niet meer gebeuren, dan zal Touré de aanstaande Premier League-titel als bankzitter net zo hard vieren. Om vervolgens als clubicoon afscheid te nemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.