Cijfers bewijzen: zege Oranje dikverdiend

Reacties

Op basis van de Expected Goals kan er geen twijfel over bestaan: de zege van Nederland op Oekraïne is dikverdiend. Oranje noteerde zondag in Amsterdam een zogeheten xG-score van 1,65, Oekraïne kwam op 0,56 uit.

Cijfers bewijzen: zege Oranje dikverdiend
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 2
Oekraïne
Oekraïne

Na drie EK-dagen bekleedt Nederland vooralsnog de vijfde plaats in het klassement op basis van de Expected Goals, een methodiek om de kwaliteit en kwantiteit van doelpogingen te meten.

Voorlopig leidt Zwitserland de dans, met 2,19. Oostenrijk, de volgende opponent van Oranje, noteerde eerder op zondag tegen Noord-Macedonië een score van 2,08.

Dat statistieken niet alles zeggen, bewijst de een na laatste plaats van Finland. De EK-debutant won ondanks een xG van 0,34 met 0-1 van Denemarken in een duel dat door de situatie van Christian Eriksen alle relevantie had verloren.

EK-klassement Expected Goals:

Land Expected Goals
Zwitserland 2.19
Oostenrijk 2.08
Italië 1.91
Denemarken 1.82
Nederland 1.65
Engeland 1.51
België 1.37
Noord-Macedonië 0.61
Turkije 0.61
Oekraïne 0.56
Wales 0.43
Kroatië 0.36
Finland 0.34
Rusland 0.26
Wat zijn Expected Goals?

Door te kijken naar pogingen uit het verleden koppelen Expected Goals-modellen aan ieder schot een verwacht aantal goals (tussen 0 en 1). Deze modellen zijn gebaseerd op een aantal simpele voetbalwetten. Als je niet schiet, kan je niet scoren. Als je dichter bij het doel staat, heeft je poging een grotere kans van slagen. Als je rechter voor het doel staat, wordt scoren makkelijker. Als je met je voeten afwerkt, dan ben je kansrijker dan met je hoofd. Op basis van een groot aantal van dit soort factoren kan aan iedere doelpoging een waarde tussen 0 en 1 toegekend worden. Dit cijfer staat voor het verwachte aantal doelpunten uit die kans. Bij een strafschop is dit bijvoorbeeld 0,79, want 79 procent van de penalty's is raak. Tel zo de waarde van alle pogingen op en je krijgt een goed beeld van de kwaliteit van de kansen van een ploeg.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.