Chiesa en Nederlandse arbitrage bezorgen Italië Onder-21 topstart op thuis-EK

Reacties

Italië is het het EK Onder-21 in eigen land perfect begonnen. Fiorentina-pareltje Federico Chiesa was in een zeer aantrekkelijk duel goud waard voor de Azzurrini, die de leeftijdgenoten van Spanje versloegen. Ook scheidsrechter Serdar Gözübüyük en zijn assistenten speelden een hoofdrol. Eerder op de dag ging België in dezelfde poule pijnlijk onderuit tegen Polen.

Chiesa en Nederlandse arbitrage bezorgen Italië Onder-21 topstart op thuis-EK
Italië O21
Italië O21
3 - 1
Spanje O21
Spanje O21

Het duel in Bologna had een Nederlands tintje, de kraker stond namelijk onder leiding van scheidsrechter Gözübüyük. Hij stond zodoende op het veld met flink wat bekende namen. Bij gastheer Italië (een paar wedstrijden worden overigens in San Marino gespeeld) speelden bekende Serie A-spelers zoals Nicolò Barella, Moise Kean, Nicolò Zaniolo en dus Chiesa mee. De Spanjaarden stuurden op hun beurt onder anderen Dani Ceballos, Fabián Ruiz, Carlos Soler, Mikel Oyarzabal en Borja Mayoral het veld in.

Het was een van die Spaanse blikvangers die het enthousiaste en hoopvolle thuispubliek al na acht minuten stil kreeg. Ceballos kreeg vlak buiten de zestien te veel ruimte van Barella en ramde de 0-1 vervolgens schitterend in de bovenhoek. Het was het absolute hoogtepunt in een eerste helft waarin Gözübüyük meer dan genoeg te doen had: hij deelde nog vóór de pauze al drie gele kaarten uit, de helft van het totaal aantal kaarten in het pittige duel.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük had zijn handen vol aan Spanje - Italië op het EK Onder-21.
Scheidsrechter Serdar Gözübüyük had zijn handen vol aan Spanje - Italië op het EK Onder-21.

Beide ploegen gingen die pauze overigens in met een gelijke stand. De Italiaanse gelijkmaker was misschien niet zo oogstrelend als de openingsgoal, maar zeker het terugkijken waard. Barella opende de bal schitterend op Chiesa, die na een perfecte aanname zijn tegenstander aan de linkerkant op snelheid passeerde en vanuit een moeilijke hoek besloot voor eigen glorie te gaan. Met succes, want hij verraste de Spaanse keeper Unai Simón in de korte hoek: 1-1.

Het geblesseerd uitvallen van AS Roma-talent Zaniolo (hij moest op slag van rust per brancard naar de kant met een blessure aan het gezicht) was een domper voor de ploeg van trainer Luigi Di Biagio. Toch richtte de ploeg zich op en trok het de zege naar zich toe. De ingevallen Patrick Cutrone kreeg een lange bal niet helemaal goed onder controle, maar via-via belandde de bal voor de voeten van Chiesa, die van dichtbij de 2-1 binnenschoot.

In de slotfase gooide Italië de wedstrijd in het slot, met dank aan de Nederlandse arbitrage. Gözübüyük zag niet dat Cutrone in de zestien ten val werd gebracht door Soler, maar videoscheidsrechter Jochem Kamphuis en diens assistent Bas Nijhuis grepen in. Na het bekijken van de beelden wees Gözübüyük alsnog naar de stip, Lorenzo Pellegrini pakte het buitenkansje met beide handen aan.​​​​​​ Daarmee bezorgde hij Italië een topstart van het EK in eigen land.

Polen O21
Polen O21
3 - 2
België O21
België O21

De kraker tussen beide Zuid-Europese landen was niet het openingsduel van dit EK, die eer was eerder op de avond voorbehouden aan Polen en België. De Jonge Duivels traden aan met min of meer bekende namen zoals Wout Faes (voorheen Excelsior en SC Heerenveen), Dion Cools (Club Brugge), Dodi Lukebakio (de Watford-huurling die namens Fortuna Düsseldorf afgelopen seizoen tien keer scoorde in de Bundesliga), Siebe Schrijvers (Club Brugge) en Isaac Mbenza (Huddersfield Town).

Het was echter spits Aaron Leya Isaka (Toulouse) die de Belgen na een afgemeten lage voorzet van Mbenza op 0-1 zette. Kort daarna had Schrijvers de voorsprong moeten verdubbelen, maar hij punterde ongelukkig naast. Die misser kwam België duur te staan, want in de 26ste minuut verkeek de Belgische goalie Nordin Jackers zich op een laag en houdbaar afstandschot van Szymon Zurkowski.

Na de pauze werden de problemen nog groter, toen Krystian Bielik uit een corner via de paal de 2-1 binnenkopte en Sebastian Szymanski in de 79ste minuut de 3-1 binnenschoot. Cools deed in de slotfase nog wel wat terug, maar zijn aansluitingstreffer kwam te laat. De Belgen spelen in de poule nog tegen grootmachten Italië en Spanje, en dus wacht de ploeg van trainer en ex-international Johan Walem nu al een hels karwei.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.