Chicharito moet einde maken aan spitsenvloek West Ham United

Reacties

Het nieuwe Premier League-seizoen kan voor de supporters van West Ham United niet snel genoeg beginnen. Twee weken voor de competitiestart is de club een van de winnaars van de transferperiode.

Chicharito moet einde maken aan spitsenvloek West Ham United

Joe Hart en Pablo Zabaleta werden gehaald van Manchester City, met Marko Arnautovic werd een recordaankoop gedaan en The Hammers zijn akkoord met Bayer Leverkusen over Javier Hernández. 'Het lijkt wel of West Ham voor de titel speelt. Ze doen het geweldig op de transfermarkt, terwijl ik nog wacht op meer', klonk het afgelopen week uit de mond van José Mourinho, die het in de eerste speelronde op 13 augustus met Manchester United opneemt tegen de Londenaren.

Vooral de komst van Chicharito is een bevrijding voor West Ham. Een koele afmaker waar de club zo naar snakt, al jaren. Vorige zomer moest het gebeuren voor West Ham. De clubeigenaren David Gold en David Sullivan wilden doorpakken op het moment van de verhuizing naar het grotere London Stadium, nadat de club net als zevende was geëindigd in de Premier League. De aansluiting met de top van Engeland vinden was het doel.

Simone Zaza was vorig seizoen de zoveelste spits die niet kon imponeren bij West Ham United.
Simone Zaza was vorig seizoen de zoveelste spits die niet kon imponeren bij West Ham United.

De achterban werd de komst van een topspits voorgespiegeld, eentje uit de categorie van circa dertig miljoen euro. Er werd openlijk geflirt met Michy Batshuayi, Alexandre Lacazette en Carlos Bacca. Afwijzing na afwijzing volgde, totdat uiteindelijk Simone Zaza toehapte. Elf optredens en nul goals later werd het contract van de Juventus-huurling ontbonden. Weer was een nieuwkomer geflopt in de punt van de aanval.

In het zevenjarige tijdperk van Gold en Sullivan heeft West Ham inmiddels 33 spitsen aangetrokken. Het merendeel faalde hopeloos. Mido, Marco Borriello, Mladen Petric, Marouane Chamakh, om er een paar te noemen. Vrijwel altijd waren ze noodoplossingen. Ook de keuze voor Zaza was er niet een uit luxe. Dat rechtsbuiten Michail Antonio vorig seizoen clubtopscorer was met negen goals, zei veel over het gebrek aan scorend vermogen.

Met Chicharito moet het nu anders zijn. De topscorer aller tijden van het Mexicaanse nationale elftal is een garantie voor goals. Zowel bij Manchester United als Real Madrid was hij de ideale stand-in achter een absolute topspits. In de Premier League scoorde hij gemiddeld eens in de 131 minuten, in La Liga (eens per 122 minuten) en de Bundesliga (eens per 142 minuten) lag dat gemiddelde ongeveer gelijk.

Chicharito maakte 59 goals in 158 officiële duels voor Manchester United.
Chicharito maakte 59 goals in 158 officiële duels voor Manchester United.

Het is een moyenne dat in het shirt van West Ham geen spits haalde de voorbije jaren. En dus zijn de verwachtingen nu torenhoog in Oost-Londen. Overigens niet alleen als het gaat om Chicharito. Bij de overname zeven jaar geleden spraken Gold en Sullivan hun ambities uit. De twee legden een zevenjarenplan op tafel, met als einddoel Champions League-voetbal.

In 2011 degradeerde de club nog, maar sindsdien krabbelden The Hammers met vallen en opstaan omhoog. Vorig seizoen werd West Ham teleurstellend elfde, nu zijn er geen excuses meer. Het is aan manager Slaven Bilic om met de sterkste selectie in jaren de aanval op de topzes te openen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.