Chelsea zet Mourinho op straat

Reacties

Chelsea verscheurt het tot medio 2019 doorlopende contract met manager José Mourinho (52) en ontslaat de Portugees per direct wegens tegenvallende resultaten. Daarmee komt er een vervroegd einde aan het tweede dienstverband van The Special One bij de Londenaren.

Chelsea zet Mourinho op straat

De belabberde prestaties in het Premier League-seizoen 2015/16 hebben het vroegtijdige vertrek van Mourinho ingeleid. Daarin vindt Chelsea zich na zestien speelronden namelijk terug op de zestiende plaats, met slechts vijftien punten op zak. 'Hij is de meest succesvolle manager in de historie van deze club, maar zowel José als de clubleiding concludeerde dat het gezien de laatste resultaten beter was om uit elkaar te gaan', valt op de clubsite te lezen in een officiële verklaring.

Vorig seizoen leidde de Portugees The Blues nog naar de titel, in zijn tweede periode als manager van de club. Eerder was de ex-hoofdcoach van FC Porto, Internazionale en Real Madrid tussen 2004 en 2007 al actief bij de Londenaren. Die zouden hem nu, met het beëindigen van de samenwerking, naar verluidt zo'n 55 miljoen euro schuldig zijn, omdat zij het begin dit seizoen verlengde contract af moeten kopen (al zijn er ook berichten dat hij het met veel minder, zestien miljoen euro, moet doen). In 2007 ontsloeg de clubleiding van Chelsea Mourinho ook al eens. Toen maakte clubeigenaar naar verluidt een slordige 22 miljoen euro over als afkoopsom.

Degradatiezone
Tijdens zijn eerste dienstverband was Mourinho nog behoorlijk succesvol, met twee titels, FA Cup-winst en twee keer de zege in het toernooi om de League Cup. Sinds hij in de zomer van 2013 terugkeerde na Londen, na uitstapjes naar Milaan en Madrid, werd zijn regeerperiode gekenmerkt door akkefietjes en mislukkingen. Chelsea handhaafde zich weliswaar in de Champions League en is ook na de winterstop actief in het miljoenenbal, maar The Blues zijn slechts één punt verwijderd van de degradatiezone.

Guus Hiddink (69) wordt in Engeland direct genoemd als plaatsvervanger. De ex-bondscoach van Oranje, die ontslagen werd na tegenvallende resultaten in de EK-kwalificatiereeks met het Nederlands elftal, was al eens eerder actief bij Chelsea. In 2009 werd hij benoemd tot interim-manager na het ontslag van Luiz Felipe Scolari.

Eerder liet Hiddink al aan Voetbal International weten niet onwelwillend tegenover een terugkeer naar Londen te staan. 'Het topvoetbal blijft altijd trekken. Er komen de laatste tijd wel dingen op mijn pad, maar dat waren geen klussen waar ik meteen wilde instappen. We zullen wel zien, het is afwachten.'

Ook de namen van Pep Guardiola (Bayern München), Brendan Rodgers (clubloos na ontslag bij Liverpool) en Juande Ramos (eveneens clubloos) worden geopperd als mogelijke opvolgers van The Special One.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.