Chelsea maakt bruut einde aan Europese droomvlucht Eintracht Frankfurt

Reacties

Het prachtige Europa League-avontuur van Eintracht Frankfurt is donderdag in de halve finale op zeer wrange wijze ten einde gekomen. Na de 1-1 in de heenwedstrijd in Duitsland knokte de ploeg zich op bezoek bij Chelsea knap terug, maar na strafschoppen plaatsten de Engelsen zich alsnog voor de finale.

Chelsea maakt bruut einde aan Europese droomvlucht Eintracht Frankfurt
Chelsea
Chelsea
ns
1 - 1
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

De Europese campagne van Eintracht Frankfurt vertoonde dit seizoen veel gelijkenissen met de droomvlucht van Ajax, zo stelde trainer Adi Hütter vorige week voorafgaand aan de heenwedstrijd tegen Chelsea nog. De Duitsers overleefden in de Europa League eerst een pittige poule met Olympique Marseille, Lazio en Apollon Limassol en schakelden in de knock-outfase daarna verrassend Shakhtar Donetsk, Internazionale en Benfica (drie Champions League-afvallers) uit.

En zoals de Amsterdammers na een magnifieke reis door Europa in de halve finale van de Champions League werden uitgeschakeld door Tottenham Hotspur, zo werd ook Eintracht Frankfurt donderdag door een Londense club op bijzondere zure wijze uit een Europese eindstrijd gehouden. Dat gebeurde zonder Jetro Willems, die niet eens bij de wedstrijdselectie zat. Afgelopen weekend verloor Eintracht Frankfurt in de competitie met 6-1 (een stand die al bij rust was bereikt) van het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz, voormalig PSV'er Willems speelde in die wedstrijd dramatisch en hoefde dus niet mee af te reizen naar Stamford Bridge.

Chelsea was voor rust de betere ploeg, al moest doelman Kepa Arrizabalaga al vroeg redden op een mooie volley van Danny da Costa. De thuisploeg had na een klein halfuur vervolgens de pech dat een knappe kopbal van David Luiz door de 35-jarige routinier Makoto Hasebe van de lijn werd gehaald. Niet veel later was het alsnog raak voor de Londenaren. Na een knappe actie verstuurde Eden Hazard een subtiele steekpass op Ruben Loftus-Cheek, die de 1-0 koeltjes in de verre hoek duwde.

Ruben Loftus-Cheek kijkt toe hoe zijn inzet binnenrolt: 1-0.
Ruben Loftus-Cheek kijkt toe hoe zijn inzet binnenrolt: 1-0.

Het leek de aanzet tot een makkelijke avond voor Chelsea, maar een paar minuten na rust kwam het duel op z'n kop te staan. Luka Jovic legde de bal na een pass van Hasebe met de borst klaar voor Mijat Gacinovic, die diezelfde Jovic (de spits was meteen doorgesprint) alleen voor Arrizabalaga zette. Afronden was een koud kunstje voor de 21-jarige sensatie, die dit seizoen al goed was voor zeventien goals in de Bundesliga en (tot donderdag) negen treffers in de Europa League.

Met zijn tiende Europese goal van deze jaargang gaf Jovic het startsein voor een fase waarin de Duitsers het betere van het spel hadden, bovendien schonk hij zijn club hernieuwde hoop op de eerste Europese finaleplek sinds 1980. Jonathan de Guzman mocht twintig minuten voor tijd invallen, in de 86ste minuut kreeg hij zelfs nog een kans om Eintracht Frankfurt inderdaad naar die historische finale te schieten, maar zijn vrije trap strandde in de muur.

Haller
In de verlenging konden de bezoekers beschikken over Sébastien Haller, aangezien de ex-spits van FC Utrecht in de slotminuut van de reguliere speeltijd inviel. De Fransman liet zich in die verlenging behoorlijk zien. Eerst kreeg hij na een voorzet van Filip Kostic (ex-FC Groningen) dé mogelijkheid op de beslissing, maar David Luiz werke de bal met een uiterste krachtsinspanning van de doellijn. Even later was het Davide Zappacosta die Haller ternauwernood van scoren hield.

Omdat diezelfde Zappacosta kort voor het einde geen doel trof met een poeier en een goal van Chelsea-captain César Azpilicueta werd afgekeurd omdat hij keeper Kevin Trapp hinderde, moesten penalty's (voor het eerst ooit in een halve finale van de Europa League) de beslissing brengen. Daarin scoorden Haller en De Guzman wél, maar bleken missers van Martin Hinteregger en Gonçalo Paciencia fataal. Nadat Eintracht Frankfurt op pole-position voor de winst stond, schoot vedette Eden Hazard namens Chelsea de beslissende binnen.

En dus spelen de Londenaren op woensdag 29 mei in de finale van de Europa League, daarin is stadgenoot Arsenal de tegenstander. The Gunners wonnen eerder op de dag met 2-4 bij Valencia, wat na de 3-1 thuiszege ruim voldoende was voor een plek in de eindstrijd in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Omdat de Champions League-finale tussen Tottenham Hotspur en Liverpool gaat, zijn alle Europese finalisten afkomstig uit Engeland. Drie van die vier komen zelfs uit één een dezelfde stad: Londen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.