Chelsea én Sevilla dankzij Houdini-acts naar knock-outfase Champions League

De eerste twee tickets voor de achtste finale van de Champions League zijn vergeven. Chelsea en Sevilla kwalificeerden zich dinsdagavond op identieke wijze: in Groep E wonnen ze allebei in de dying seconds bij een van de twee mindere goden in de poule.

Rennes
Rennes
1 - 2
Chelsea
Chelsea

Bij de ploeg van manager Frank Lampard begonnen vaste waarden als Hakim Ziyech, Kai Havertz, N'Golo Kanté en Reece James op de bank, maar desondanks waren de Londenaren vanaf het begin de betere ploeg. Al na vier minuten had Timo Werner de 0-1 móéten maken, maar hij presteerde het om de bal na een voorzet van Callum Hudson-Odoi van dichtbij huizenhoog over te rammen.

Hudson-Odoi werd zodoende een assist door zijn neus geboord, maar na een kwart wedstrijd kwam hij zélf op het scorebord. Mason Mount verstuurde een schitterende pass, waarna de twintigjarige aanvaller ervandoor ging, koel bleef en de openingsgoal liet aantekenen. Mount zelf zag een poging even later gestopt worden door Alfred Gomis, terwijl Rennes alleen gevaarlijk werd via Benjamin Bourigeaud (schot geblokt) en James Lea Siliki (hoog over). De thuisploeg ging na rust fanatiek op jacht naar de gelijkmaker, maar kon lange tijd maar niet echt tot grote kansen komen.

Het niet echt overtuigende Chelsea leek dus stand te gaan houden en kon in de laatste fase van de wedstrijd doodleuk spelers als Kanté, Ziyech, Havertz en Olivier Giroud binnen de lijnen brengen. Desondanks werd het in de slotfase alsnog gelijk, via een rake kopbal van Serhou Guirassy. Daarmee zou de spits het Chelsea-feestje hebben verpest, ware het niet dat de bezoekers in blessuretijd alsnog toesloegen. Giroud werkte de bal in de rebound binnen, na een gekeerd schot van Werner, waarmee hij zijn ploeg de late zege én een plaats bij de laatste zestien bezorgde.

Krasnodar
Krasnodar
1 - 2
Sevilla
Sevilla

Lange tijd leek het erop dat Sevilla zich alleen maar zou gaan plaatsen omdat Chelsea won van Rennes, maar in extremis veroverden de Spanjaarden het ticket voor de achtste finale toch nog op eigen kracht: Munir El Haddadi schoot in blessuretijd de 1-2 binnen en zorgde daarmee voor enorme vreugde in het Spaanse kamp. De bezoekers hadden het namelijk bepaald niet makkelijk gehad.

Sevilla werd na vier minuten nog wel op weg geholpen door Ivan Rakitic, die er met een heerlijke dropkick 0-1 van maakte, maar echt overtuigend was het allemaal niet wat de bezoekers lieten zien. Zo kwam Sevilla na rust goed weg toen Nemanja Gudelj blunderde door de bal kinderlijk eenvoudig in te leveren. Daardoor kon Rémy Cabella ongehinderd richting het doel, hij passeerde keeper Tomás Vaclik, maar zag hoe Jules Koundé zijn schot met een sliding tegen de paal werkte.

De 1-1 was dan ook geen verrassing. De halverwege ingevallen Wanderson (zoon van voormalig Ajax-aanvaller Wamberto) stond tien minuten na de pauze aan het einde van een aanval over meerdere schijven en schoot de gelijkmaker binnen. Na de invalbeurten van Oussama Idrissi en Karim Rekik leek het bij 1-1 te blijven, tot Munir diep in blessuretijd dus de gevierde man werd. Zodoende zijn Sevilla en Chelsea na vier duels al zeker van een plek in de volgende ronde.