Chaotische VAR-minuut begin van worstelpartij Vitesse en Feyenoord

Vitesse en Feyenoord hebben elkaar zondagmiddag in een slordig maar vermakelijk duel geen pijn gedaan. Dat er niet werd gescoord in Arnhem was een wonder, maar tegelijkertijd werd duidelijk dat er voor beide ploegen nog veel te verbeteren valt. Meest opmerkelijke moment was een chaotische VAR-minuut in de openingsfase.

Vitesse
Vitesse
0 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord reisde af naar Arnhem in de wetenschap dat het sinds de aanstelling van Dick Advocaat zelf tien punten had gepakt in vier duels, terwijl Vitesse in diezelfde periode geen enkel punt pakte in de Eredivisie met het vertrek van Leonid Slutsky tot gevolg. In de eerste wedstrijd onder interim-trainer Joseph Oosting, die de onlangs aangetrokken Keisuke Honda op de bank posteerde en voor een 4-3-3-formatie koos, deden beide ploegen echter weinig voor elkaar onder.

Hoewel het niveau niet bijster hoog lag, was het in de rust een klein wonder dat er nog niet was gescoord. Zo stopte Nick Marsman na elf minuten een penalty, die scheidsrechter Pol van Boekel op aanraden van de VAR alsnog had toegekend wegens een duw van de Feyenoord-doelman tegen Riechedly Bazoer. Marsman maakte zijn fout goed door de inzet van Tim Matavz te stoppen. De penalty leek over te moeten omdat Marsman te vroeg van zijn lijn was, maar de VAR zag dat anders.

Kort na die chaotische fase ontsnapte Feyenoord opnieuw aan een achterstand toen Bazoer na een scrimmage van dichtbij de lat raakte. Daarmee was de hectische openingsfase voor Vitesse, maar daarna richtten de Rotterdammers zich enigszins op. Steven Berghuis raakte zelf het zijnet toen hij het met een fraaie volley van afstand profiteerde en bracht even later Nicolai Jørgensen in stelling met een prima pass. De Deense spits begon opnieuw in de basis, maar schoot ruim naast.

Pol van Boekel gaf Nick Marsman geel omdat hij te vroeg van zijn lijn zou zijn gekomen bij het keren van de penalty van Tim Matavz, maar de VAR zag dat de Feyenoord-doelman niets fout deed. De gele kaart werd dus ook weer ingetrokken door Pol van Boekel.

Tien minuten voor rust was Jens Toornstra met een vrije trap tegen de lat een stuk dichter bij de 0-1 dan de met zijn vorm worstelende Jørgensen. Het was typerend voor het slordige spel van Feyenoord dat het gevaarlijkste moment voor rust uit een standaardsituatie kwam. Ook Vitesse kwam al combinerend maar tot weinig echt uitgespeelde kansen, al deed Navarone Foor zowel voor als na rust een goede poging en kopte Bryan Linssen via de grond gevaarlijk over het doel van Marsman.

Het was op dat moment nog wachten op de eerste kansen van Feyenoord in de tweede helft, maar die zouden snel volgen. De Rotterdammers legden in korte tijd twee prima aanvallen op de mat. Eerst schoot Berghuis na 55 minuten rakelings naast uit een voorzet van Tyrell Malacia, vervolgens redde Remko Pasveer op een laag schot van Luis Sinisterra. Die gevaarlijke momenten waren onderdeel van een dominantere fase van de ploeg van Advocaat, maar echt doordrukken lukte niet.

Zo bleef Advocaat in zijn 800ste Eredivisie-duel als speler en trainer ontevreden heen en weer pendelen tussen bank en zijlijn, wachtend op dat ene moment waarop de ban werd gebroken. In de 68ste minuut scheelde het heel weinig, toen Pasveer een kopbal van Eric Botteghin net voor de lijn stopte. Kort daarna zat de bal er wel in, maar werd de treffer van Sinisterra afgekeurd. Jørgensen stond buitenspel nadat Orkun Kökcü de bal snoeihard tegen de onderkant van de lat had geschoten.

Ook in de op en neer golvende slotfase bleef een doorbraak uit. Honda kon daar niks aan veranderen toen hij na tachtig minuten inviel en Jørgensen verprutste nog een prima kans. Zo ontsnapte Vitesse aan een negatief clubrecord. Bij de zesde nederlaag op rij was dat namelijk een feit geweest. Advocaat blijft op zijn beurt ook in zijn zevende duel als trainer van Feyenoord ongeslagen. Veel schieten de Rotterdammers er niet mee op, want de achterstand op Willem II en PSV is gegroeid.