Chaos rondom Belgische promovendus: keiharde straf dreigt na 'coronafraude'

Reacties

Rondom de promotie van de Belgische club RFC Seraing naar het hoogste niveau is een behoorlijk opmerkelijke soap ontstaan. Hoofdrolspeler in de vrij bizarre zaak lijkt teammanager Peter Kerremans te zijn.

Chaos rondom Belgische promovendus: keiharde straf dreigt na 'coronafraude'
© Pro Shots
SK Beveren
SK Beveren
2 - 5
RFC Seraing
RFC Seraing

Seraing eindigde op het tweede niveau van België dit seizoen als tweede, achter kampioen Union Sint-Gillis, de nieuwe club van Bart Nieuwkoop. Door in de play-offs om het tweede promotieticket vervolgens af te rekenen met Waasland-Beveren (1-1 thuis, een 2-5 zege uit) was het afgelopen zaterdag alsnog groot feest bij de ploeg van trainer Emilio Ferrera (foto). Dat feest is mogelijk echter voorbarig geweest. De Belgische voetbalbond is namelijk een fraude-onderzoek gestart naar de club.

Het heeft in dit geval niets te maken met financiën of matchfixing, maar met coronatests. Dat zit zo. Op 6 februari stond voor Seraing de topper tegen het ambitieuze Lommel SK op het programma. Vlak voor die wedstrijd was er bij de club echter een uitbraak van het coronavirus: Ablie Jallow, Abdel Al Badaoui en Yann Godart testten positief. De teammanager besloot daarop in te grijpen en wisselde de testresultaten van dat drietal om met de tests van drie jeugdspelers. Dat kwam echter uit.

De club ontkent niet dat er iets dergelijks is voorgevallen, maar stelt bij monde van voorzitter Mario Franchi dat Kerremans dit op eigen houtje heeft gedaan. Dat zegt de teammanager zelf officieel overigens ook, maar desondanks komt er een onderzoek. Het Nieuwsblad weet namelijk dat (een deel van) de clubleiding wel degelijk op de hoogte was van de actie van Kerremans. Bovendien is Kerremans helemaal niet ontslagen, zoals de club aanvankelijk melddde. 

Ironie
Mogelijke straffen voor Seraing zijn nu degradatie (naar het derde niveau of lager, dus) of 'schrapping', waarbij de club helemaal van het toneel zou moeten verdwijnen. Waasland-Beveren volgt de zaak op de voet: zij speelden de play-offs sowieso al onder protest. Overigens wil de ironie dat de wedstrijd tegen Lommel uiteindelijk helemaal niet doorging, omdat er ook bij díé club een corona-uitbraak was. Lommel had te weinig spelers, en dus ging er een streep door het duel.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.