Chaos in België: clubs bekvechten om de plek van KV Mechelen

Reacties

Het is nog lang geen uitgemaakte zaak welke clubs komend seizoen op het hoogste niveau van België uitkomen. KV Mechelen werd veroordeeld tot degradatie vanwege matchfixing en andere clubs proberen daar nu van te profiteren. SC Lokeren en Beerschot-Wilrijk staan lijnrecht tegenover elkaar.

Chaos in België: clubs bekvechten om de plek van KV Mechelen

Het doemscenario voor Mechelen kwam vorige week uit toen de tuchtcommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) de club terugzette naar het tweede niveau én het Europese ticket afnam. Mechelen promoveerde afgelopen seizoen juist vanuit de eerste klasse B en mocht Europa in na het winnen van het Belgische bekertoernooi. Dat ticket is nu voor verliezend finalist AA Gent.

Mechelen overweegt in beroep te gaan bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). Mocht dat gebeuren, kan de club aansluiten in de rij. Lokeren en Tubeke deden dat namelijk al om verschillende redenen. Lokeren, de degradant uit de Jupiler Pro League, ziet twee kansen om op het hoogste niveau te blijven. Allereerst zou niet alleen Mechelen, maar ook Waasland-Beveren moeten degraderen. De matchfixingzaak ging namelijk over een wedstrijd tussen beide clubs. 'Voor matchfixing ben je immers met twee', zegt advocaat Walter Van Steenbrugge van Lokeren.

Waasland-Beveren werd eerder vrijgesproken door de tuchtcommissie. Mocht dat zo blijven, ziet Lokeren een tweede kans: de plek van Beerschot-Wilrijk. De club van trainer Stijn Vreven eindigde op de tweede plaats in de eerste klasse B, maar promoveert vanwege de straf van Mechelen. Onterecht, vindt men bij Lokeren. Door de gedwongen degradatie van Mechelen zou Lokeren namelijk niet op de laatste, maar op de voorlaatste plek zijn geëindigd. Daardoor zou de club degradatie hebben afgewend en moet Beerschot op het tweede niveau blijven.

Walter Van Steenbrugge, de advocaat van SC Lokeren.
Walter Van Steenbrugge, de advocaat van SC Lokeren.

Beerschot reageert furieus op de lezing van Lokeren. De club vreest de plek op het hoogste niveau weer te moeten afstaan. 'Beerschot wenst duidelijk te stellen dat het bondsreglement niet de minste twijfel laat omtrent het stijgen van de club naar het hoogste niveau wanneer Mechelen ingevolge het stellen van daden van competitievervalsing degradeert', vertelt advocaat Thomas Gillis van Beerschot. 'De KBVB heeft dit trouwens in een officiële mededeling bevestigd. Beerschot als club distantieert zich dan ook duidelijk van elke stemmingmakerij vanwege Sporting Lokeren dienaangaande.'

Tubeke
Daarmee is het nog niet gedaan met het juridisch getouwtrek tussen de clubs. Tubeke gaat namelijk ook in beroep tegen de straf voor Mechelen. De club, degradant uit de eerste klasse B, hoopt met een andere lezing van de competitiereglementen dat Mechelen als straf twee niveaus moet afdalen, naar het derde niveau van België. Daardoor zou Tubeke toch op het tweede niveau mogen blijven. Bondsartikel B2008.212 leest: Indien, op het einde van het seizoen waarin de definitieve uitspraak plaatsheeft, de club daalt op basis van haar resultaten, wordt ze veroordeeld tot een degradatie met twee afdelingen in vergelijking met deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van gezegde uitspraak.

Scenario's
Zo zijn er nog vele scenario's denkbaar voor het komende seizoen in België. Mechelen zou in beroep kunnen gaan en vrijgesproken worden, al lijkt dat niet aannemelijk. In dat geval behoudt de club de plek op het hoogste niveau, het Europese ticket en verandert er verder niets ten opzichte van de oorspronkelijke situatie. Het zou ook kunnen dat niet Beerschot, maar Lokeren in de Pro League gaat spelen en dat Tubeke op het tweede niveau blijft omdat Mechelen alsnog degradeert naar het hoogste amateurniveau. Voorlopig is het dus nog niet gedaan met de juridische strijd tussen de Belgische clubs.

De straf van Mechelen

In Operatie Propere Handen werd de wedstrijd Mechelen - Waasland-Beveren uit het seizoen 2017/18 onderzocht. Bestuurders van Mechelen zouden in een (vergeefse) poging degradatie uit de hoogste klasse te voorkomen hebben geprobeerd het duel met Waasland-Beveren te manipuleren. Dit acht de voetbalbond van België bewezen. Mechelen werd daardoor veroordeeld tot degradatie naar de eerste klasse B en uitsluitsel van Europees voetbal. 'We begrijpen deze beslissing niet, wij zijn onschuldig', was de eerste reactie van Mechelen.

Om het nog erger te maken begint Mechelen op het tweede niveau met een puntenachterstand. De club begint het nieuwe seizoen met een puntenaftrek van twaalf punten, die verdeeld worden over twee periodes. Zo wordt directe promotie voor Mechelen een zeer zware opgave.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.