Champions League-architect Lennart Johansson (89) overleden

Reacties

Lennart Johansson is dinsdag na een kort ziekbed op 89-jarige leeftijd overleden. De bestuurder stond liefst zeventien jaar aan het hoofd van de UEFA.

Champions League-architect Lennart Johansson (89) overleden

Tijdens de ambtstermijn van Johansson, die liep tussen 1990 en 2007, zag de Champions League het levenslicht. Voortaan mochten ook niet-kampioenen deelnemen aan het belangrijkste toernooi voor Europese clubs.

'Johansson was onze grootste leider in het voetbal. Geen enkele Zweed had zo'n impact. Hij was enorm gerespecteerd als UEFA-preses en als vicevoorzitter van de FIFA. Wereldwijd oogstte hij lof voor zijn leiderschap', zegt Karl-Erik Nilsson, de preses van de Zweedse voetbalbond, in een verklaring.

In 1998 stelde Johansson zich kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA, maar verloor hij van Sepp Blatter. Negen jaar nadien moest hij zijn taken als UEFA-baas neerleggen nadat Michel Platini hem had geklopt in een tweestrijd.

Na de Europa Cup I-finale van 1990 met AC Milan-boegbeeld Franco Baresi.
Na de Europa Cup I-finale van 1990 met AC Milan-boegbeeld Franco Baresi.

Beroemd is de anekdote dat Johansson in 1999 vlak voor het einde van de Champions League-finale tussen Manchester United en Bayern München alvast de lift in Camp Nou pakte om op tijd op het veld te zijn voor de prijsuitreiking. Op dat moment leidden de Duitsers met 1-0. 'Ik was helemaal in verwarring toen we beneden waren. De winnaars huilden en de verliezers juichten', sprak de bestuurder nadat Manchester United in de blessuretijd twee keer had gescoord en zich zo tot kampioen van Europa kroonde.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.