Celstraffen wegens aanval op Dost en co, schandaalpreses gaat vrijuit

Reacties

In een rechtbank in Lissabon zijn donderdag straffen uitgedeeld aan de aanhangers van Sporting Portugal die in mei 2018 de spelers van hun club, onder wie Bas Dost, aanvielen op het trainingscomplex van de club in Alcochete.

Celstraffen wegens aanval op Dost en co, schandaalpreses gaat vrijuit
© Pro Shots

De rechter achtte het bewezen dat 37 verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het betreden van de Acedemia do Sporting, terwijl ze wisten dat dit voor hen verboden terrein was. De hooligans deden dat bovendien rennend en met hun gezicht bedekt, om niet te kunnen worden herkend.

Vijf van hen werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, de rest kreeg een voorwaardelijke celstraf en/of taakstraffen. Onder hen ook de 21-jarige Rubén Marques, die onder anderen Dost en trainer Jorge Jesus belaagde. Zijn straf valt lager uit vanwege zijn leeftijd en het vertonen van goed gedrag.

Voorzitter
Toenmalig voorzitter Bruno de Carvalho werd er destijds van beschuldigd dat hij met het veroorzaken van alle onrust de aanstichter was van de gerichte aanval op de selectie, maar is vrijgesproken van alle aanklachten. Een opluchting was dat naar eigen zeggen niet. 'Dit is een bevestiging van wat ik al twee jaar weet.'

Carvalho werd in juni 2018 al afgezet als voorzitter. Sindsdien leidde hij een teruggetrokken bestaan. De voormalig Sporting-president stelt dat het recht eindelijk heeft gezegevierd. 'Ik heb altijd gezegd dat ik onschuldig ben, ze hadden me moeten vertrouwen. Ik gaf alles voor Sporting, zette mijn leven opzij voor de club.'

Sporting reageerde in een statement ook op het uitspreken van de straffen. De club doet daarin een oproep aan de samenleving. 'Dit soort momenten mogen niet weer gebeuren. Het doet op geen enkele manier recht aan sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. 'Sporting voor altijd, maar Alcochete nooit meer!'

Getuige
Dost was in februari nog een van de getuigen toen de rechtszaak aan de gang was. De Nederlandse spits, inmiddels actief voor Eintracht Frankurt, hield een vorm van PTTS over aan de aanval en heeft nog altijd een litteken op zijn hoofd. 'Het was verschrikkelijk. Ik durfde niet eens meer naar de supermarkt te gaan', zei hij toen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.