Ceferin misbruikt Ajax en buigt naar superclubs

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week Tom Knipping over de woorden van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

Ceferin misbruikt Ajax en buigt naar superclubs

De kanonnen in de Champions League komen deze maanden even niet in actie, maar achter de schermen is het een behoorlijk hete zomer. Eerder al berichtten we over de plannen van de UEFA en een groep superclubs onder leiding van Juventus om te komen met een totaal nieuwe Europese piramide vanaf 2024. Voorgesteld is een promotie- en degradatiesysteem tussen de Champions League en Europa League: 24 van de 32 deelnemers aan de Champions League zouden dan – ongeacht hun prestaties in de nationale competitie – ook in de volgende editie weer mogen meedoen.

Toen de UEFA deze plannen presenteerde aan de bonden, competities en clubs, ontplofte er een bom en is iedereen in de loopgraven gedoken. Grootste vrees is dat de nationale competities zullen devalueren, doordat er nauwelijks nog toegang zal zijn tot de Champions League via een kampioenschap in eigen land.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zit nu met het zwaarste project in zijn maag sinds zijn aanstelling, in 2016. Hij presenteerde zich als een soort Robin Hood die de kloof tussen de megaclubs en de rest zou gaan verkleinen, maar in werkelijkheid blijkt hij vooral de gevestigde orde te pleasen. Vorige week leek Ceferin het op te nemen voor de subtop. 'We moeten clubs als Ajax beschermen.' De Nederlandse kampioen moet zich ondanks de sensationale halvefinaleplaats zien te plaatsen via de voorronden en kan door de onzekerheid over deelname aan het hoofdtoernooi niet doorgroeien. 'Mogelijk moet Ajax nu spelers verkopen, omdat het onduidelijk is of ze weer mee kunnen doen.' Ceferin stelt daarom voor halve finalisten in de Champions League voortaan toegang te verlenen tot de groepsfase in het nieuwe seizoen.

Dat klinkt als een sympathiek plan, maar is in feite wederom een buiging naar de grote clubs. De halve finale van Ajax is immers een incident. De Amsterdammers waren de eerste halve finalist in veertien jaar die niet afkomstig was uit de vijf toplanden. Vooral de superclubs zullen baat hebben bij het voorstel van Ceferin, omdat zij ook bij tegenvallende prestaties in de nationale competitie via het bereiken van de halve finale toch kwalificatie kunnen afdwingen.

Het waarborgen van een gezonde en spannende betaaldvoetbalsector op het hele continent lijkt bij de UEFA momenteel ondergeschikt aan het tevreden stellen van de megaclubs en het beschermen van het kroonjuweel dat miljarden per jaar oplevert. Wil Ceferin clubs als Ajax helpen, dan zou hij de subtoplanden ook gewoon meer directe toegangsbewijzen kunnen geven. Maar uiteraard is dat nu net niet de bedoeling. Op 11 september onderhandelen de UEFA en de clubs verder.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.