Castaignos van schlemiel naar held bij eerste Europese zege Vitesse

Vitesse heeft donderdagavond het Europa League-avontuur afgesloten met een nipte overwinning op OGC Nice. De Arnhemmers stevenden lang af op een doelpuntloos gelijkspel, maar Luc Castaignos ging van schlemiel naar held in de absolute slotfase: 1-0.

Henk Fraser voegde met zijn opstelling voor het duel met de Fransen daad bij woord. Voorafgaand aan het laatste Europese affiche voor Vitesse van dit seizoen gaf de oefenmeester aan een formatie met Tim Matavz én Luc Castaignos te willen testen. Daarbij wilde hij een gros andere spelers aan het werk zien. Dit zorgde voor een systeem met drie centrumverdedigers, twee spitsen en basisplaatsen voor jongeling Thomas Oude Kotte - die zijn Europese debuut maakte - en Chelsea-huurling Charlie Colkett.

Met de gewijzigde basisploeg ging Vitesse goed van start. Na vijf minuten was aanvoerder Guram Kashia al dicht bij de openingstreffer. Nice-goalie Yoan Cardinale kon echter redding brengen. Aan de overkant kwam Vitesse goed weg toen de scheidsrechter van dienst de bal niet op de stip legde. Dit ondanks een ogenschijnlijke charge van Julian Lelieveld op debutant Racine Coly.

Op slag van rust kreeg Castaignos dé mogelijkheid om de score te openen, maar de aanvaller verzuimde op aangeven van Lassane Faye goed af te ronden. Met de brilstand op het scorebord ging Vitesse na de thee op dezelfde voet verder. Navarone Foor viel in voor de uitgevallen Colkett en liet zich direct gelden met een poging van afstand. Opnieuw was Cardinale een sta-in-de-weg.

Waar Vitesse genoeg kansen onbenut liet, was ook Nice gevaarlijk. Bassem Srarfi schoot rand zestien richting de verre hoek, niet veel later redde Remco Pasveer op twee kansen van Alassane Pléa. Twintig minuten voor tijd had wéér Castaignos een grote kans om Vitesse op voorsprong te schieten, maar na een voorzet van invaller Milot Rashica schoot de aanvaller over.

Vlak voor tijd was het tóch raak voor de spits. Drie keer was scheepsrecht en na een bal van Rashica en een slippertje van Cardinale, was Castaignos er als de kippen bij om de bal dit keer wél binnen te tikken: 1-0. Dit bleek ook de eindstand, waardoor de subtopper alsnog zijn eerste Europese overwinning van dit seizoen boekte. Vitesse eindigt als vierde in de groep, achter Zulte Waregem, Nice en Lazio. Laatstgenoemde twee clubs gaan door naar de knock-outfase.

Castaignos miste een aantal kansen, maar was toch matchwinner.