Carrière Van der Wiel dreigt als een nachtkaars uit te gaan

Reacties

Niets stond Gregory van der Wiel in de weg. Het Talent van het Jaar uit de Eredivisie van 2010 besloot zijn droomjaar op het veld in Johannesburg, in de WK-finale. Na het toernooi in Zuid-Afrika was duidelijk: deze Ajacied kan met gemak jarenlang de vaste rechtsachter van Oranje zijn. Maar niets is minder waar. Ook dit seizoen is uitgemond in een deceptie voor Van der Wiel, voor wie de Europese (sub)top uit zicht is geraakt.

Carrière Van der Wiel dreigt als een nachtkaars uit te gaan

Spoel de band van zijn carrière een kleine acht jaar door en je ziet Van der Wiel op de bank zitten in het tijdelijke, bescheiden onderkomen van Cagliari, de nummer zestien van de Serie A. De 29-jarige verdediger, die over een week dertig wordt, arriveerde deze zomer na gesprekken met de Nederlands-Italiaanse techniektrainer Michele Santoni op Sardinië in de hoop om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Maar de gemiddeld veertienduizend toeschouwers in de Sardegna Arena zagen Van der Wiel nog nauwelijks in actie.

De eerste seizoenshelft verliep ronduit slecht voor de eerste Nederlander in dienst van Cagliari, dat trainer Massimo Rastelli al vroegtijdig inruilde voor Diego López. Van der Wiel kampte in de eerste maanden met een trainingsachterstand en aanhoudende enkelklachten.

Nadat hij in oktober zijn eerste minuten maakte, moest de rechtsback weer anderhalve maand wachten op een nieuwe kans. Na 21 speelrondes staat de teller op 285 minuten speeltijd. Ook zondag, wanneer Cagliari afreist naar Crotone voor een cruciaal duel om lijfsbehoud, kijkt Van der Wiel waarschijnlijk weer toe. Donderdag ontbrak hij nog op de training vanwege een keelontsteking.

Gregory van der Wiel duelleert met Cesc Fàbregas in de verloren WK-finale.
Gregory van der Wiel duelleert met Cesc Fàbregas in de verloren WK-finale.

Zijn tijd op het eiland is een nieuwe teleurstelling. Na een bewogen en wisselvallige periode bij Paris Saint-Germain, waarin hij het aan de stok kreeg met trainers Carlo Ancelotti en Laurent Blanc, vertrok Van der Wiel door de achterdeur naar Fenerbahçe. Daar kreeg hij ook mot met Dick Advocaat, die hem disciplinair schorste.

Van der Wiel daalde in de zomer weer een trede af op de ladder van het Europese voetbal, maar slaagt ook niet in de periferie van de Serie A. Nu staat de 46-voudig international voor een avontuur in de MLS. De verdediger is op weg naar Toronto FC, waardoor Van der Wiel zich kan opmaken voor een samenwerking met onder andere Sebastian Giovinco.

Tegenwoordig richten clubs uit Noord- en Midden-Amerika niet louter hun pijlen op geroutineerde iconen als Andrea Pirlo, maar ook op spelers als Van der Wiel, dertigers die drijven op hun naamsbekendheid. Zo haalde het Mexicaanse Pachuca de bij AC Milan geflopte Keisuke Honda binnen van het geld van Hirving Lozano.

Met zijn vertrek naar Canada verdwijnt een nieuwe, misschien wel laatste kans in de Europese subtop als sneeuw voor de zon. OGC Nice, dat begin deze maand zou hebben geïnformeerd, was een mooie mogelijkheid geweest voor Van der Wiel. Maar geen enkele Europese subtopper lijkt de gok te durven wagen. Daardoor dreigt de carrière van de WK-finalist als een nachtkaars uit te gaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.